Bellekler

Bilgisayarlar İçin Belleğin Önemi

Performans :

Kullandığınız belleğin türü ve kapasitesi toplam PC performansını doğrudan ekiler. Bazen işlemciden bile önemli olabilir; çünkü, yetersiz bellek işlemcinin de potansiyel hızının %50 altında çalışmasına yol açabilir.

Yazılım Desteği :

Günümüz yeni programları eskilerinden çok daha fazla bellek istemektedirler. Bazı programları ve dosyaları yeterli bellek olmadan açamazsınız.

Güvenilirlik ve Stabilite :

Bir sistemde çıkan sorunların (özellikle de çökme sorunlarının) %75’i kötü bellekten kaynaklanır. Kaliteli ve sisteminizin standartlarına uygun bellek kullanmaya dikkat edin.

Terfi Edilebilirlik :

Eski tip bir bellek alırsanız, işlemcinizi veya ana kartınızı terfi ettiğinizde (yani yeni çıkan bir modeli ile değiştirdiğinizde) belleği de değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun nedeni yeni çıkan ana kartların yeni veri yol hızlarına ve yeni bellek yuvalarına sahip olmasıdır. Veri aktarım hızları uyuşmayan RAM ve ana kart arasında uyuşmazlıklar gözlendiğinde performansta düşme görülür. Bununla beraber RAM’lar boyutlarına göre yani takıldıkları yuvalara göre sınıflandırılırlar. Yeni çıkan ana kartlarda bu yuvalar sürekli değiştiğinden her terfide bellekleri de terfi etmek zorunda kalabilirsiniz.

 

Belleklerin Sınıflandırılması

Boyutunua Göre
30 pinli SIMM bellekler
72 pinli SIMM bellekler
168 pinli DIMM bellekler

 

DDR bellekler                           

Yongasına Göre
Standart RAM bellekler
EDO RAM bellekler
SDRAM bellekler

 

Ddrram bellekler

Özelliğine Göre
Standart bellekler
Pariteli bellekler
Hata düzeltmeli bellekler
SPD’li RAM bellek

400 mhz FSB