Görüntü Yakalama Kartları

Görüntü Yakalama Kartları Ne İşe Yarar

Animasyon kayıt, birleştirme, sıkıştırma amaçlı. Diyelim yetenekli bir öğrencisiniz ve fıstık gibi yapmışsınız animasyonu, ürün tanıtmak amaçlı gerçek bir görüntü ile birleştirip kelli felli ve kötü kahkahalar atan bir işverene bunu göstermek istiyorsunuz. Önce dışarıda yapmak istediğiniz çekimleri bir kameraya kaydedip doğrudan kameradan veya başka bir video kaynaktan yayınlayabileceğiniz bir boyutta (ülkemiz için PAL standardı dediğimiz 720x576 çözünürlükte) bilgisayara hareketli olarak kayıpsız ve eşzamanlı olarak kaydedebilmeniz gerekir.

Televizyonda da bilgisayardaki gibi bir çözünürlük var tabii; bu ülkemiz için dediğimiz gibi 720x576 PAL Standardı ve ABD, Japonya gibi ülkeler için 720x480 NTSC standardı. Bu çözünürlükte net kayıt yapabilmek için devreye
GÖRÜNTÜ YAKALAMA KARTLARI (Video Capture Card, Video Grabber Card, Video Editing Card)dediğimiz kartlar devreye girer. Her ne kadar Riva TNT-2 işlemcili görüntü kartlarının belirli yazılımlar ile DVD kalitesinde kayıt yapabileceği söylentileri ayyuka çıkmış olsa da şimdilik bu kartlara muhtacız.

Sıkıştırmasız bu çözünürlükte bir filmi diske kaydetmeye kalktığınızda 5-6 dakikalık bir kaydın sabit diskinizi kahvaltı niyetine yalayıp yuttuğunu göreceksiniz. Tabii bu kartların M-JPEG dediğimiz bir sıkıştırma özelliği de var. Sakın MPEG ile karıştırmayın. Kaydın uzantısı bildiğimiz AVI ancak filmin her karesini alıyor ve sıkıştırdıktan sonra kaydediyor. Hem de bunu eşzamanlı yapıyor. Yani filmi kameradan veya videodan aldığı gibi saniyede 25 kareyi sıkıştırıp diske kaydediyor.

Yalnız şöyle kötü bir tarafı var. Bu şekilde kaydedilmiş bir AVI uzantılı dosyayı ancak bu görüntü yakalama kartı olan bilgisayarlarda izleyebiliyorsunuz. Yani CD'ye kaydedip eşe dosta verseniz bile para etmiyor. Ama üzülmeyin, bu kartlarda şimdiki görüntü kartlarında moda olan VIVO diye kısalttığımız Video - IN , Video - OUT dediğimiz veya daha yaygın TV OUT olarak kullandığımız ancak çok çok daha gelişmiş görüntüyü Video Kayıt veya çok daha profesyonel ortamlara kaydedebileceğimiz çıkışlar mevcut. Animasyon amaçlı işlerde de bu sıkıştırma ve VIVO özellikleri çok işe yarıyor. Diyelim önce bir animasyonu 3D Studio Max ve çeşitli araçlar kullanarak yaptınız.

Şimdi bunu "Animation Render" dediğimiz hareketli görüntü olarak doku ve efekt kaplamaya tabi tutacaksınız ve bunu bir formatta kaydedeceksiniz. Bunun 5-6 dakikalık bir animasyon için bir iki gün sürdüğünü söylemem yeterli olur mu acaba. Normalde çok bildiğimiz video formatlarından birini seçer ve kayda bırakırız. Ancak sabit diskimiz yeterli ise. Burada yine M-JPEG sıkıştırma devreye girer. Eğer bu kartlardan birine sahipsek yukarıda göreceğiniz noktada M-JPEG formatı belirir ve onu seçeriz. Kartın kuvvetine göre veya istediğimiz kalite/sıkıştırma oranına göre yarı yarıya veya daha fazla yer kazanmış oluruz.

Tam Ve Yarı Profesyonel Kartlar Arasındaki Farklar

Eskiden bu tip bir kayıt için uçuk kaçık RAID sistemde sabit diskler kullanılırdı. Tabii o zaman tek 18 GB'lık diskler henüz pek yoktu ve düşünülmüyordu. Hatta Magneto Optical disklere kayıtlar yapılıyordu. Bunların toplam maliyetleri de tahmin ettiğiniz gibi bir Ferrari Maranello fiyatından az değildi. Hala çok profesyonel amaçlı sistemlerde bunlar mevcut ancak basit işlem ve animasyonlar için buna gerek olmadığı artık ortada. Çok şapşal bir 64 MB RAM ve güzel bir IDE sabit disk ile fena halde saat hızı ile oynanmış bir Celeron 300A kullanarak bu kartlar üzerinde neler yaptığımı görseniz şaşarsınız.

Peki bu iş bu kadar ucuz ve basitken amcalar o PERCEPTION ve TARGA kartlara ve yan ekipmanlarına on binlerce doları bayılırken akıllarını mı oynatmışlar? Hayır tabii ki bu kartların inanılmaz profesyonel özellikleri var. Bu iki kartta da 3D Studio MAX ve Adobe Premiere için öyle araçlar var ki tüm kayıt özelliklerini bu yazılımların içinden kontrol edebildiğiniz gibi Video Out verirken özel kayıt cihazları ile bir şekilde haberleşip bu cihazlar ile bilgisayarı senkronize bile edebildiklerini duydum. Tabi bu bebeğin üzerinde 36 MB kendi belleği bulunduğunu ve Minimum 256 MB sistem belleği ve Pentium II 300 ile başlayan işlemcilerle "eh çalışayım bari " dediğini söylemeye gerek yok.

Amatör Amaçlı Kullanım

Tarayıcılar ile eski resimleri sayısal ortama geçirip birde sayısal fotoğraf makineleri ile aile albümü hazırlamak moda oldu. Hele tarayıcılar 60 $'lar seviyelerinde sürünürken bir tarayıcı almayanı artık sopalıyorlar. Peki ya ben hareketli albüm yapmak istiyorsam? Kızımın doğum gününü bilgisayardan göstermek istiyorsam. Başlıklar ve efektler ile, çeşitli yazılar ile süsleyip arşivlemek istiyorsam? Veya erkek çocuklarınız artık utanıyorsa ve misafir önünde teşhircilik yapmak istemiyorlarsa? O zaman artık bilgisayar ortamında oynamak zamanı gelmiştir. Hatta ufak rötuşlarla olmadık eğlenceler bile yaratabilirsiniz. Bunun için artık MPEG kayıt yapan basit aletler de çıkmak üzere.

Bu kartların pek stoklu satılmadığını ve ihtiyacınız olduğunda yaşanan bazı gümrük sorunlarında bayağı beklemeniz gerektiğini hatırlatırız. Bu soruna köşemde biraz daha değineceğim.