RESİMLERLE METİNLERİ İÇ İÇE GEÇİRME

Bir Word belgesinde bir metin kutusu ile bir resmi iç içe geçirebilirsiniz. Bir metin kutusundaki resmin bir kısmının resmin üzerine gelmesini ve hem metin hem de resmin görülmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için işe önce resmi Word belgesinin bütün yapacağınız önce resmi Word belgesine almak. Daha sonra metin kutusunu resmin üzerine yerleştirin. Ancak bu durumda metin kutusunun beyaz arka planının resmi örteceğini göreceksiniz. Bu problemi çözmek için metin kutusunu seçili duruma getirin. Daha sonra Biçim menüsünden Metin Kutusu komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Renkler ve Çizgiler bölümüne gelin. Burada Dolgu bölümünde Renk seçeneğini "Dolgu Yok" olacak şekilde ayarlayın. Artık metinleriniz ve resimleriniz üst üste sorun çıkartmadan görünecektir.

NOKTALI TAB'LAR

Word ile hazırladığınız raporların sayfa listesini çıkartırken sayfa isimleri ile numaralarının arasındaki boşluğa minik noktalı çizgiler çekmek isteyebilirsiniz. Bu durumda yapacağınız şey yine Biçim menüsünü kullanmak. Normal Tab'ları kullanarak sayfa listesini hazırlayın. Örneğin aşağıdaki gibi bir listeyi Tab'lar kullanarak hazırladığınızı varsayalım.

Bu Tab'ları noktacıklı çizgilere dönüştürmek için önce sayfa numaralarının ve isimlerinin yer aldığı bölümü seçili duruma getirin. Bizim örneğimizde biz 2, 3 ve 4. Satırları seçtik. Daha sonra Biçim menüsünden Sekmeler komutunu çalıştırın. Burada noktalamak istediğiniz sekme durağını bulun ve üzerine tıklayın. Daha sonra diyalog kutusunun sağ alt bölümündeki dört dip noktalı çizgiden birini seçebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra Tamam düğmesine basın. Sonucu aşağıdaki örnek resimde inceleyebilirsiniz.

DOSYALARI AÇMADAN ÖNCE GÖRÜN

Word'ün Dosya * Aç komutunu kullandığınızda ekrana gelen diyalog kutusunda bazı seçenekleri değiştirerek dosyalar hakkında açmadan önce daha fazla bilgi alabilirsiniz. Örneğin dosyanın son değiştirilme tarihini görebilir veya dosya içeriğine kısaca göz atabilirsiniz. Böylece aradığınız dosyanın bu dosya olup olmadığını anlamanız kolaylaşacaktır. Bu seçenekleri aktif hale getirmek için Dosya menüsünden Aç komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Dosya Aç diyalog kutusunun sağ üst tarafındaki minik simgelere sırayla basarak hangisinin hangi seçeneği görüntülediğini öğrenebilirsiniz. Birinci seçenek Word'ün default olarak kullandığı hiçbir bilgi görüntülemeyen seçenektir.

Eğer ikinci düğmeye basarsanız dosya listesinde dosyanın boyutunu ve son değiştirilme tarihini görüntüleyebilirsiniz. Üçüncü düğme üzerine tıkladığınız dosya hakkında istatistiki bilgileri görüntüler. İçerisinde kaç karakter olduğunu, başlığını, kim tarafından yaratıldığını filan yazar. Eğer dördüncü düğmeye basarsanız seçmiş olduğunuz dosyanın içeriğini diyalog kutusunun sağ tarafında görebilirsiniz.

HYPERLINK MESELESİ

Bildiğiniz gibi Office 97 ile birlikte gelen Word, Excel ve benzeri programlar Microsoft'un Internet stratejisi gereği HTML kodlarını içten destekliyorlar. Bu durum bazen problemler yaratabiliyor. Örneğin Web sayfanıza http://www.pcmagazine.com.tr gibi bir şey yazdıktan sonra boşluk tuşuna basar basmaz bu adresin altı çizgili mavi bir hyperlink'e dönüştürüldüğünü görürsünüz.

Eğer bu işlemin yapılmasını istemiyorsanız Word'ün otomatik olarak hyperlink atama seçeneğini kapatmanız gereklidir. Bu özelliği kapatmak için Araçlar menüsünden Otomatik Düzelt komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Yazarken Otomatik Biçimlendir bölümüne gelin. Burada "Internet ve Ağ yollarını köprü ile" seçeneğini kapatıp Tamam düğmesine bastığınızda bu otomatik değiştirme işleminin bundan böyle yapılmayacağını göreceksiniz.

Bazı okuyucularımız da bu hyperlink'in aynen altı çizgili mavi ve aktif kalmasını isteyebilir. Ancak içinden bir harfi değiştirmek istediklerinde bir problemle karşılaşacaklardır. Öncelikle fare ile üzerine tıkladığınız bu hyperlink ilgili Web sayfasını açar.

Bu hyperlink'i değiştirmek istiyorsanız yapacağınız şey fare imlecini hyperlink'in sonuna getirmek ve klavyedeki ok tuşları yardımı ile düzenleyeceğiniz yere gitmek olacaktır.

Peki bu hyperlink'in gösterdiği adresi değiştirmek için ne yapacaksınız? Yani üzerine tıklandığında gidilmesini istediğiniz adresi ayarlamak için. Bunun için link'in üzerine gelip sağ fare düğmesine basacaksınız, ekrana gelecek olan menüden de Köprü * Köprü düzenle komutunu çalıştıracaksınız. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda hyperlink'in işaret ettiği Web sayfasının adresini değiştirebilirsiniz.

ÇEVRİM SİHİRBAZINI KULLANMAK

Bu işi yapan hazır bir makro Office 97 paketi ile veriyor. Ancak bu özelliği öyle derine saklamışlar ki, bulabilene aşk olsun yani. Ama aşağıdaki adımları takip ederek bu makroyu sisteminize ekleyebilir ve makroyu kullanarak bir klasördeki bütün Word dosyalarını göz açıp kapayana kadar RTF formatına dönüştürebilirsiniz.

Önce Word'ün bu ekstra makrolarını sisteme yüklemeniz gerekiyor. Bunun için Office 97 CD-ROM'unu CD-ROM sürücünüze takın ve kurulum programını çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda EKLE/KALDIR komutunu çalıştırın. Açılacak olan penceredeki listeden MICROSOFT WORD seçeneğini aktif hale getirin ve SEÇENEK DEĞİŞTİR düğmesine basın. Açılacak olan pencerede SİHİRBAZLAR VE ŞABLONLAR seçeneğini aktif hale getirin ve tekrar SEÇENEK DEĞİŞTİR düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundaki listede MAKRO ŞABLONLARI seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basın. Kurulum programı Office CD-ROM'undan gerekli dosyaları sabit diske yükleyecektir. İşlem bitince Office 97 kurulum programını kapatın. Bu bölümle işimiz bitti.

Şimdi, yazımızın bundan sonraki bölümünde sabit diskinizde C:\WINDOWS\DESKTOP\WORD klasöründe DOC soyadlı Word belgeleri bulunduğunu ve bu belgeleri bir batında RTF formatına dönüştürmek istediğinizi varsayıyorum. Bunun için önce WORD uygulamasını açın. DOSYA menüsünden AÇ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunu kullanarak C:\PROGRAM FILES\MICROSOFT OFFICE\OFFICE\MACROS klasörüne gelin. Diyalog kutusunda DOSYA TÜRÜ seçeneğini TÜM DOSYALAR yapın. Klasör içerisindeki AKTAR8.WIZ dosyasını seçin ve AÇ düğmesine basın.

Bu bir makro dosyası olduğu için makro uyarısı ekrana gelecektir. Burada MAKROLARI ETKİNLEŞTİR düğmesine basın. Bundan sonra C:\WINDOWS\DESKTOP\WORD klasöründeki DOC dosyalarını RTF yapmak için aşağıdaki adımları takip edin.

1. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda üzerinde TOPLUCA DOSYA DÖNÜŞTÜRME yazan düğmeye basın.

2. Bu düğmeye bastığınızda ekrana "dosya dönüştürme sihirbazı" diyalog kutusu gelecek. Burada İLERİ düğmesine basın. Bundan sonraki diyalog kutusunda "Word'den başka biçime dönüştür" seçeneğini aktif hale getirin ve hemen altındaki listeden ZENGİN METİN BİÇİMİ (RTF) seçeneğini aktif hale getirin ve İLERİ düğmesine basın.

3. Bundan sonraki adımda, dönüştürme işleminin yapılacağı klasörleri belirleyeceksiniz. Yani DOC dosyalarının bulunduğu klasörü ve RTF dosyalarının dönüştürülüp kaydedileceği klasörü seçeceksiniz. Ben örnekte her iki klasör için de C:\WINDOWS\DESKTOP\WORD klasörünü kullandım. Yani DOC dosyaları olduğu yerde RTF dosyalarına dönüştürülecekler.

4. Bundan sonraki adımda dönüştürmek istediğiniz dosyaları seçebileceğiniz bir diyalog kutusu ekrana gelecek. Eğer dosyaların tümünü dönüştürmek istiyorsanız bu diyalog kutusunun sağında yer alan TÜMÜNÜ SEÇ düğmesine basın. Dosyalar üst taraftaki listeden alt taraftaki listeye atılacaklardır.

5. Buraya kadar olan adımları tamamladıysanız dönüştürme sihirbazının istediği bütün bilgileri verdiniz demektir artık diyalog kutusunda SON düğmesine basabilirsiniz. Bu düğmeye bastığınızda Word otomatik olarak belirttiğiniz klasördeki DOC dosyalarını açacak ve bunları RTF olarak yine belirtmiş olduğunuz klasöre kaydedecektir.

Aynı yöntemi kullanarak DOC dosyalarını Word'ün desteklediği hemen hemen bütün formatlara (metin dosyaları, HTML dosyaları, Wordperfect dosyaları gibi) otomatik olarak dönüştürebilirsiniz.

WORD VE POSTA LİSTELERİ

Internet ile o kadar iç içe geçti ki bilgisayar kullanıcıları, artık hemen hemen bütün işlerini e-mail yolu ile halletmek istiyorlar.Word ile bunu başarabiliyorsunuz, hem de çok güzel başarabiliyorsunuz. Bunun için önce sisteminizde değişik programlardan gelen e-mail isteklerine cevap verecek bir MAPI istemcisi bulunmalı. Hemen hemen bütün gelişkin e-mail programlarından MAPI istemcisi olma seçeneği bulunuyor. siz mektubunuzda Outlook Express kullandığınızı yazmışsınız. Bu yüzden önce Outlook Express'in nasıl MAPI istemcisi yapılacağını anlatayım. Başka e-mail programlarını kullananlar da kendi kullanmakta oldukları e-mail programı ile benzer ayarlar yapıp buy MAPI işini ayarlayabilirler.

Outlook Express programını MAPI istemcisi yapmak için önce programı çalıştırın. TOOLS menüsünden OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada MAKE OUTLOOK EXPRESS MY DEFAULT SIMPLE MAPI CLIENT (Outlook Express'i basit MAPI istemcim yap) seçeneğini aktif hale getirin. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

Bu ayarı yaptıktan sonra TAMAM düğmesine basıp diyalog kutusunu kapatın. MAPI ayarlarınızın aktif olabilmesi için Windows'u kapatıp açın. Windows tekrar açıldıktan sonra artık istediğiniz işlemi yapmaya başlayabiliriz.

Aşağıdaki örnek resimde görüldüğü gibi bir Excel dosyası oluşturun. Gördüğünüz gibi birinci sütunda e-mail göndereceğiniz kişinin adı, ikinci sütunda da bu kişinin e-mail adresi bulunuyor. Ben örnekte bizim editörlerin e-mail adreslerini kullandım, elbette sizin de listeniz değişik olacaktır. Dosyayı herhangi bir isim vererek sabit diskte bir yerlere kaydedin.

Dosyayı kaydettikten sonra Word uygulamasını açın. Bir belgeye e-mail mesajınızı yazın. Kullanıcı isminin yazılacağı bölümü boş bırakın, oraya sonra döneceğiz. E-mail mesajınızı yazdıktan sonra dosyayı kaydedin. Daha sonra ARAÇLAR menüsünden ADRES MEKTUP BİRLEŞTİR komutunu çalıştırın. Ekrana aşağıdaki örnek resimde de görüldüğü gibi üç adımlı bir diyalog kutusu gelecektir.

Burada önce gönderilecek olan mesajın yer aldığı belgeyi belirtmelisiniz. Bunun için birinci adımda YARAT * MEKTUP FORMLARI komutunu çalıştırın. Ve ekrana gelecek olan diyalog kutusunda ETKİN PENCERE düğmesine basın.

İkinci adımda bilgilerin alınacağı veri tabanını yani bizim örneğimizdeki Excel dosyasını Word'e bildirmemiz gerekiyor. Bunun için VERİ AL düğmesine basın. Açılacak olan menüden VERİ KAYNAĞI AÇ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunu kullanarak adres ve isimlerin yer aldığı EXCEL belgesini işaretleyin. Belgeyi açtığınızda, Word sayfasında hiçbir veri alanının işaretlenmediğini bildiren bir hata mesajı ile karşılaşacaksınız. BELGEYİ DÜZENLE düğmesine basın. Bu düğmeye basınca diyalog kutularının kapatıldığına şahit olacaksınız. Word'ün üst tarafına da yeni bir araç çubuğu eklenecek. Şimdi bu araç çubuğunu kullanarak belge içerisinde arkadaşlarınıza yollayacağınız e-mail içerisinde yer alacak olan isim soyadı e-mail adresi gibi bilgilerin nereye yazılacağını ayarlayacaksınız.

Bir verinin yazılmasını istediğiniz yere imleci getirin. Daha sonra araç çubuğundaki BİRLEŞTİRME ALANI EKLE menüsünü kullanarak eklemek istediğiniz alanı belgeye ekleyin. İşiniz bittiğinde aşağı yukarı örnek resimde görüldüğü gibi bir Word belgesi ile karşılaşacaksınız.

Veri vaziyetini böyle ayarladıktan sonra tekrar ARAÇLAR menüsünden ADRES MEKTUP BİRLEŞTİR komutunu çalıştırın. Artık diyalog kutusunda BİRLEŞTİR düğmesine basabilirsiniz. Bu düğmeye bastıktan sonra ekrana gelecek olan diyalog kutusunun sol üst tarafındaki aşağı doğru açılan listeden "Elektronik Posta" seçeneğini aktif hale getirin. Bu seçeneği aktif hale getirdikten sonra KUR düğmesine basın ve burada Excel dosyasından e-mail adreslerinin alınacağı sütunun başlığını seçili duruma getirin. Hemen altında da gönderilecek olan e-mail mesajının SUBJECT yani konu bölümünde yazacak olan metni ayarlayın ve TAMAM düğmesine basın.

Şimdi Internet'e bağlanın. Daha sonra tekrar Word uygulamasına dönün ve Adres Mektup birleştirme diyalog kutusunda BİRLEŞTİR komutunu çalıştırın. Mail programınız kullanılarak yazmış olduğunuz e-mail mesajı Excel dosyasında ayarlamış olduğunuz e-mail adreslerine teker teker postalanacaktır.

BELGELERE FİLİGRAN EKLEMEK

Word belgelerinizin arkasına filigran eklemek son derece kolaydır. Önce herhangi bir resim düzenleme programını kullanarak şirketinizin logosunu veya sayfanın arkasında kullanılacak olan resmi hazırlayın ve GIF veya JPG formatında sabit diske kaydedin. Daha sonra bu resmi Word belgesinin arkasında filigran olarak kullanmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1. GÖRÜNÜM menüsünden SAYFA DÜZENİ komutunu çalıştırın. Daha sonra yine GÖRÜNÜM menüsünden YAKINLAŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda TÜM SAYFA seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basın.

2. GÖRÜNÜM menüsünden ÜSTBİLGİ ve ALTBİLGİ komutunu çalıştırın.

3. Üst bilgi ve Alt bilgi araç çubuğu ekrana gelecek. Burada "belge metnini göster/gizle" düğmesine basın. Böylece belge metni görünmeyecek, resmi belge içerisine rahatça yerleştirebileceksiniz.

4. EKLE menüsünde RESİM * DOSYADAN komutunu çalıştırın. Burada ekrana gelecek olan diyalog kutusunu kullanarak filigran olarak ekleyecek olduğunuz resmi seçin ve TAMAM düğmesine basın.

5. Resmi sayfa içerisinde görünmesini istediğiniz pozisyona yerleştirin.

6. Resmi sayfa üzerinde görünmesini istediğiniz gibi yerleştirdikten sonra Resim araç çubuğunda metin kaydırma seçeneğini YOK olarak ayarlayın. Daha sonra KAPAT düğmesine basarak Üst bilgi / Alt bilgi araç çubuğunu kapatın.

İşte bu kadar, artık bütün sayfaların arka planında göreceğiniz filigranınız hazır. Belgeyi kağıda dökebilirsiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

Not: Bu püf noktasında adı geçen filigranlı örnek dosyayı http://www.pcmagazine.com.tr adresinden erişebileceğiniz ailenizin Web sitesi PC Magazine Online'ın "dergide adı geçen dosyalar" bölümünde bulabilirsiniz. Dosya adı: FILIGRAN.DOC

WEB SAYFALARINA ARKA PLANLAR

Pek çok kullanıcı gibi siz de Web sayfalarınızı hazırlamak için Word'ün HTML dosyası hazırlama seçeneğini kullanıyorsanız, belgelerinize Word'ün sunduğu arka planları ekleyerek güzel arka planlı Web sayfaları yaratabileceğinizi hatırlatayım dedim.

Word'ün içinde gelen Web desenlerini kullanarak Word ile hazırlamakta olduğunuz Web sayfalarına güzel arka planlar ekleyebilirsiniz. Bunun için belgeyi hazırladıktan sonra BİÇİM menüsünden ARTALAN * DOLGU EFEKTLERİ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOKU bölümüne gelin. Burada Word'ün arka planda kullanmanız için seçtiği arka plan desenlerinin bir listesini ve örneğini göreceksiniz. Beğendiğiniz bir arka planı üzerine bir kere tıklayarak seçili duruma getirin ve TAMAM düğmesine basın. Word belgenizin arka planının seçmiş olduğunuz desen ile doldurulacağını göreceksiniz. Daha sonra Word'ün DOSYA menüsünden HTML OLARAK KAYDET komutunu çalıştırın. Dosya sabit diskte seçmiş olduğunuz klasöre HTML olarak kaydedilecek, arka plan olarak kullanılmakta olan resim de IMAGE01.JPG adı altında kaydedilecektir. Dosyanızı bir Web server'a UPLOAD ederken HTML dosyası ile birlikte bu JPG dosyasını da UPLOAD etmeyi ihmal etmeyin.

WORD'ÜN SÜSLÜ MADDE İMLERİ

Hazır Web tasarımında Word'ün kullanımından söz açılmışken, Word'ün Web tasarımcılarına sunduğu süslü madde imlerine de kenarından değinmek istedim. Word ile HTML formatında kaydettiğiniz bir belgede madde imli listeler kullanıyorsanız, bu listelerde kullanılan madde imlerini standart siyah yuvarlaklar yerine daha yakışıklı oklar, toplar kullanarak sergileyebilirsiniz.

Bunun için önce madde imli listeyi seçili duruma getirin. Sağ fare düğmesine basın ve açılacak olan menüden "madde imleri ve numaralandırma" komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda Word'ün size sunduğu süslü madde imlerinin listesini görebilirsiniz. Beğendiğiniz bir imi seçili duruma getirin ve TAMAM düğmesine basın. Listenizde madde imleri süslü süslü görünecektir.

HTML KODLARINI GÖRÜN

Word ile HTML sayfaları hazırlarken bazı zamanlarda direkt olarak HTML kodunun içerisine bir şeyler yazmak isteyen kullanıcılara ufak bir püf noktası verelim. Bir Web sayfasını hazırlarken bir yere HTML kodunu elle girmek istediğinizde dosyayı NOTEPAD veya benzeri bir program kullanarak açmanıza gerek yok. Bunun yerine Word'ün direkt HTML kodlarını düzenlemenize imkan veren seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Bunun için Word ile HTML dosyanızı açmışken GÖRÜNÜM menüsünden HTML kaynağı komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencere bir metin editörüdür. Burada dosyanın HTML kodlarını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ayarlamalarınız bitince Word'e geri dönmek için pencerenin sol üst tarafında görülen HTML KAYNAĞINDAN ÇIKIŞ düğmesine basmanız yeterli olacaktır. Dosyayı kaydedecek ve normal HTML editörüne geri döneceksiniz.

WORD97 VE TAKVİMLER

Office 97 ile birlikte gelen "Calendar Wizard" yani Takvim Sihirbazı bu işlemi kolaylaştıran bir seçenekler dizisi sunuyor. Ancak bu sihirbazı Word'e kurmamış olabilirsiniz, çünkü default kurulum sırasında sisteme eklenen bir özellik değildir. Bu özelliği Office CD-ROM'u içinde

\VALUPACK\TEMPLATE\WORD

Klasörü içerisinde bulabilirsiniz. Bu seçeneği Word'de kullanılabilir hale getirmek için önce sabit diskinizdeki Office 97 şablon klasörüne gelin. Genelde Default kurulumda bu klasör

C:\Program Files\Microsoft Office\Templates

Şeklinde olacaktır. CD içerisindeki Valupack\Template\Word klasöründe bulunan

Calendar.wiz

Dosyasını bu klasöre kopyalayın. Bu sihirbazı kullanmak için DOSYA menüsünden YENİ komutunu çalıştırın ve kullanacağınız şablonu Calendar.wiz olarak seçin. TAMAM düğmesine basın. Word otomatik olarak yeni bir boş belge açacak ve takvim sihirbazını çalıştıracaktır. Takviminiz için üç ayrı stil seçeneğiniz bulunuyor.

Takvimi yatay veya dikey olarak ayarlayabiliyorsunuz. Resim yeri de bırakabiliyorsunuz. Daha sonra hangi ay/aylar için takvim oluşturmak istediğinizi belirliyorsunuz. Takvim sihirbazı 1900 ile 4095 yılları arasını destekliyor. Ayarlarınızı yaptıktan sonra SON düğmesine basın. Sihirbaz otomatik olarak takvimi oluşturacaktır.

 

NOKTALI TAB'LAR

Word, kitap biçimli içindekiler sayfası yapmanıza izin veriyor. Bunun için önce sayfa isimlerini ve aralarında bir TAB tuşuna basıp öteleyerek sayfa numaralarını girin. Daha sonra bütün metni seçili duruma getirin. Sayfa aşağı yukarı bir sonraki sayfadaki resim gibi görünecektir.

Dikkat ederseniz sayfa başlıkları uzun veya kısa olduğu için sayfa girintili çıkıntılı görünüyor ve göze hoş gelmiyor. Şimdi bütün bu satırları zapturapta alacağız. Bunun için de bütün metni seçili duruma getirdikten sonra BİÇİM menüsünden SEKMELER komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SEKME DURAK YERİ bölümünde sayfa numaralarının sağdan kaç santimetre uzaklıkta olacağını ayarlayabilirsiniz. Ben deneme amacıyla 12 santimetrelik bir uzaklık seçtim. Daha sonra saya numaralarının sağdan alınması için HİZALAMA seçeneğini SAĞDAN olacak şekilde ayarlayın. Sekme bölümleri arasına nokta noktalı çizgi çekmek için de ÖNCÜ bölümünde 2 numaralı seçeneği aktif hale getirmeniz yeterli. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

Ve işte bu kadar! İçindekiler sayfanız aynen ayarlamış olduğunuz gibi Word uygulamasının içerisinde görüntülenecektir. Eğer uzaklıktan memnun kalmazsanız yine BİÇİM menüsünden SEKMELER komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.

ŞEKİLLERİ YERLEŞTİRMEK

Bunun için Word uygulamasının alt tarafındaki çizim araç çubuğundaki ÇİZ düğmesine basın, açılacak olan menüden KILAVUZ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda KILAVUZA UYDUR seçeneğini kapatın. TAMAM düğmesine basın. Artık şekiller farenizin altında serbestçe hareket edebilecekler. Bu arada, aynı diyalog kutusunu kullanarak kılavuzları aktif hale getirebilir ve kılavuz çerçevesinin boyutlarını da ayarlayabilirsiniz. Özellikle şekilleri sayfa içinde düzenli olarak dağıtmak söz konusu olduğunda bu kılavuz meselesi gerçekten yararlıdır, bizden söylemesi.

ÖZEL MADDE İMLERİ

Word'ün maddeleri alt alta sıralamak için kullandığı madde imlerinin bütün seçeneklerini tanımak istiyorsanız bize kulak verin. Word'ün madde imleri bilgisayarınızdaki herhangi bir fontun herhangi bir karakteri ile gösterilebilir bunun için önce madde imlerini ekleyeceğiniz metni seçin. Metni seçtikten sonra BİÇİM menüsünden MADDE İMLERİ VE NUMARALANDIRMA komutunu çalıştırın. ekrana gelecek olan diyalog kutusundan herhangi bir madde imi tipini seçili duruma getirin. Daha sonra diyalog kutusunun sağ alt tarafındaki ÖZELLEŞTİR düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde kullanmak istediğiniz madde iminin tipini ayarlayabilirsiniz.

 

BÖLÜNEMEZ BOŞLUKLAR

Word'ün "bölünemez boşluk" karakterini kullanarak bu derdinize derman bulabilirsiniz. Bölünemez boşluk özel bir karakterdir, aynen boşluk gibi basılır, ancak önündeki ve arkasındaki kelimeleri birbirlerine görünmez bir bağla bağlar. Bu iki kelime hep aynı satırda kalmak zorunda kalır. Böylece satır sonuna yaklaşıldığında kelimelerin biri üstte biri altta kalmaz, hep beraber hareket ederler.

İki kelimeyi bu anlattığım yöntemle birleştirmek için yazarken aralarında boşluk tuşuna basmak yerine CTRL + SHIFT + BOŞLUK tuşuna basın. Bir şey fark etmeyeceksiniz ancak bu iki kelime bundan böyle hep beraber hareket edecektir.

Belge içerisinde hangi kelimelerin birbirlerine bu "bölünemez boşluk" karakteri ile bağlandığını görmek için sayfa kodlarını görüntüleme düğmesine basın (araç çubuğundaki siyah ters P şeklindeki düğme). Bölünemez boşlukların derece işareti ile görüntülendiğine şahit olacaksınız.

SOYADINA GÖRE SIRALAMAK

Bu işlem en kolay Word'ün sıralama seçeneği kullanılarak yapılır. Önce Word kullanarak bu metin dosyasını açın. Daha sonra TABLO bölümünden SIRALA komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda SEÇENEKLER düğmesine basın. Burada ALAN AYIRICI seçeneğini aktif hale getirin ve yandaki metin alanına geçip BOŞLUK tuşuna basın. Hemen alttaki liste kutusundan sıralama dilini TÜRKÇE yapın. TAMAM düğmesine basın.

Bu düğmeye bastığınızda tekrar metin sıralama diyalog kutusuna geri dönmüş olmalısınız. Burada SIRALAMA ÖLÇÜTÜ bölümündeki liste kutusundan SÖZCÜK 2 seçeneğini aktif hale getirin. Yan taraftan da artan ve azalan seçeneklerini kullanarak satırları A'dan Z'ye mi yoksa Z'den A'ya mı sıralamak istediğinizi belirtin. İşte bu kadar. TAMAM düğmesine basın. Listeniz huzur içerisinde soyadına göre sıralanacaktır.

ŞEKİLLERİ HİZALAMAK

Diyelim ki Word kullanarak merkezleri aynı olan değişik boyutta daireler çizmek istiyorsunuz. Örneğin bir ok hedefi gibi bir şeyler hazırlamak istiyorsunuz. Bu durumda teker teker daireleri çizip ortalamak yerine Word'ün otomatik hizalama seçeneklerini kullanarak daireleri ortaya getirebilirsiniz.

Bunun için önce belgenin değişik alanlarına değişik boyutta daireler çizin. Daha sonra hepsini seçili duruma getirin. Hepsini seçili duruma getirmek için SHIFT tuşuna basıp basılı tutun ve üstlerine tek tek tıklayın. Daha sonra sol alt taraftaki ÇİZ düğmesine basın. Açılacak olan menüden önce HİZALA VEYA DAĞIT * DİKEY ORTAYA HİZALA, daha sonra da yine HİZALA VEYA DAĞIT * ORTAYA HİZALA komutlarını çalıştırın. Daireleriniz kuzu kuzu tek merkezde toplanacaklardır. Daha sonra bütün daireleri tekrar seçili duruma getirip ÇİZ menüsünden GRUPLANDIR komutunu çalıştırın. Artık daireleriniz birleşecek ve tek bir şekil olarak sağa sola yukarı hareket ettirtebileceksiniz.

SIK KULLANILAN GRAFİKLER

Eğer bir Word belgesinde bir grafiği sık sık kullanıyorsanız, örneğin süslü bir soru işareti, ünlem filan gibi bir grafiğiniz varsa, aşağıdaki adımları takip edin:

1. Önce resmi panoya kopyalayın

2. Word belgesine yapıştırın, üzerine bir kere tıklayarak seçili duruma getirin.

3. ARAÇLAR menüsünden OTOMATİK DÜZELT komutunu çalıştırın.

4. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda DEĞİŞTİRİLEN bölümüne grafiği çıkartmak için kullanacağınız metni yazın. Örnek resimde "logo" kelimesi kullanılmıştır.

5. Aynı diyalog kutusu içerisinde hemen sağda görülen BİÇİMLENDİRİLMİŞ METİN seçeneğini aktif hale getirin. Diyalog kutusu içerisinde bir şey gözükmeyecek, sadece metin kutusunun boyutu büyüyecek. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

6. EKLE düğmesine basın.

Bundan böyle belge içerisinde her "logo" yazdığınızda yazının yerini grafiğin aldığına şahit olacaksınız.

WORD'DE HIZLI HESAPLAMA

Word'de yazdığınız bir denklemin sonucunu merak ediyorsanız basit bir Word komutu ile bunu başarabilirsiniz. Örneğin bir satırda 2+2 yazıp seçili duruma getirip tek bir komutla bunun sonucunu öğrenebilirsiniz. Ancak bunun için önce bu komutu gün ışığına çıkartmanız gereklidir. Bu komutu gün ışığına çıkartmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1.

ARAÇLAR menüsünden ÖZELLEŞTİR komutunu çalıştırın. 2.

Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun KOMUTLAR bölümüne gelin. 3.

KATEGORİLER listesinden aşağı doğru kayın ve TÜM KOMUTLAR satırını seçili duruma getirin. 4.

Sağ taraftaki listenin değiştiğini göreceksiniz. Bu listede aşağı doğru kayın ve ARAÇLAR HESAPLA seçeneğini bulun. 5.

Bu seçeneği fare ile sürükleyin ve Word araç çubuğunda herhangi bir yere bırakın. Üzerinde ARAÇLAR HESAPLA yazan bir düğme oluşturulacaktır. 6.

Düğmeyi ekledikten sonra KAPAT düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.

Bundan sonra herhangi bir Word belgesinin satırında 2+2 yazar ve araç çubuğunda ARAÇLAR HESAPLA düğmesine basarsanız Word penceresinin sol alt köşesinde "hesaplamanın sonucu: 4" şeklinde işlemin sonucunu görebileceksiniz.

BASKI ÖNİZLEMEDE DÜZENLEME

WORD kullanırken BASKI ÖNİZLEME moduna geldiniz, belgenizin kağıda dökülürken nasıl görüleceğiniz merak ediyorsunuz. Her şey yolunda ancak bir de baktınız ki ufak bir hata var. Amanin, ne yapacaksınız. Baskı ön izleme penceresini kapatmaya da bir üşeniyorsunuz ki.

Bu durumda yapılacak şey önce belge içerisine bir kere tıklayarak ön izleme penceresini normal boyuta getirmek, daha sonra da pencere içerisindeki sol üst taraftaki araç çubuğunda üzerinde BÜYÜLTEÇ resmi olan düğmeye basın. Bir de bakacaksınız ki imleç parlayıp sönmeye başlıyor. Haydi hayırlısı, artık istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz.

TABLOLARI SEÇMEK

WORD içerisinde sık sık tablo kullanıyorsanız tabloların üzerinde işlem yapabilmek için tablonun tamamını seçili duruma getirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun en kolay yolu NUMLOCK ışığı kapalıyken ALT + 5 (tuş takımından) tuşlarına aynı anda basmaktır. Bütün tablo seçili duruma gelecektir. Aynı işlemi menülerden yapmak istiyorsanız TABLO menüsünden TABLO SEÇ komutunu çalıştırabilirsiniz.

OTOMATİK SEÇMESİN

Word bir kelimenin sadece bir bölümünü seçmek isteseniz bile gidip bütün kelimeyi mi seçiyor otomatik olarak? Çaresi basit, ARAÇLAR menüsünden SEÇENEKLER komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DÜZEN bölümüne gelin. Burada SEÇERKEN OTOMATİK OLARAK TÜM SÖZCÜK SEÇİLSİN seçeneğini kapatın. TAMAM düğmesine basın. Artık kelimelerinizin parçalarını rahat rahat seçebileceksiniz.

BÜTÜN BELGELERİ KAPATMAK

Eğer bir çok açık belgeniz var ve bunların tümünü bir anda kapatmak istiyorsanız, Word'ün DOSYA menüsünü açmadan önce SHIFT tuşuna basın ve basılı tutun. Ekrana yeni bir menü komutu gelecek, TÜMÜNÜ KAPAT adında. Bu komutu çalıştırdığınızda bütün belgeler kapatılacaktır. Eğer bütün açık belgeleri aynı yöntemle kaydetmek istiyorsanız yine SHIFT tuşuna basılı tutup DOSYA menüsünü açın, ekrana gelecek olan menüden TÜMÜNÜ KAYDET komutunu çalıştırarak amacınıza ulaşabileceksiniz.

ADINIZI DEĞİŞTİRMEK

ARAÇLAR menüsünden SEÇENEKLER komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun KULLANICI BİLGİSİ bölümüne gelin. İşte bu kadar. Artık bu diyalog kutusu içerisinde kullanıcı bilgisini istediğiniz gibi değiştirebileceksiniz. 

TEK TUŞLA İMZA

Otomatik düzelt seçeneğini kullanarak bu işi başarabilirsiniz. Örneğin bir belgenin sonunda "imza" yazıp ENTER tuşuna basın adınız soyadınız, altına işiniz, altına da e-mail adresinizin yazılmasını istiyorsunuz diyelim. Bu durumda aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

1. Boş bir WORD belgesi açın.

2. Otomatik olarak eklenmesini istediğiniz satırları alt alta yazın.

3. Tümünü seçili duruma getirin.

4. ARAÇLAR menüsünden OTOMATİK DÜZELT komutunu çalıştırın.

5. Diyalog kutusu içerisinde yazmış olduğunuz metnin YERİNE KONAN bölümünde gösterildiğine şahit olacaksınız. Sol taraftaki DEĞİŞTİRİLEN seçeneğinin bulunduğu yere "imza" yazın.

6. TAMAM düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.

Bundan böyle yazınızı yazdıktan sonra altında boş bir satıra İMZA yazıp ENTER tuşuna basınca, önceden ayarlamış olduğunuz metin tıkır tıkır belgenin içerisine girilecektir.

WORD LİNK'LERİNİ DEĞİŞTİRMEK

Word belgelerinde yazı yazarken cümle içerisinde http://www.pcmagazine.com.tr gibisinden bir Web adresi kullanmak istediğinizde bu adresin otomatik olarak bir mavi alt çizgili bir link'e dönüştürüldüğüne şahit olacaksınız. Görüntü olarak iyi durmasına rağmen bazı link'leri iptal etmek isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın en kısa yolu link üzerine imleç ile gelerek CTRL + SHIFT + F9 tuşlarına basmaktır. Link otomatik olarak standart fonta dönüştürülecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Link'in üzerine fare ile değil, klavyenin ok tuşlarını kullanarak gelin, çünkü fare ile gelip tıklarsanız bu link'in gösterdiği Web adresi bir Explorer penceresinde açılmaya çalışılacaktır. Ne de olsa o bir link'tir, değil mi?

OTOMATİK DENETLENMESİN

Bunu yapmak için Word'ün otomatik yazım denetleme seçeneğini kapatmalısınız. Bu seçeneği kapatmak için de ARAÇLAR menüsünden SEÇENEKLER komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun YAZI DENETİMİ VE DİLBİLGİSİ bölümüne gelin. Burada YAZARKEN YAZIMI DENETLE seçeneğini kapatın ve TAMAM düğmesine basın. Artık Word yazdığınız kelimeleri otomatik olarak kontrol edip hatalı gördüklerinin altına kırmızı çizgi çekmekten vazgeçecektir.

 

LİSTELERE EKLENEN SATIRLAR

Listenin satırları 1, 2, 3 diyerek giderken, boşluk bırakmak istediğiniz satırdan bir önceki satırda ENTER yerine SHIFT + ENTER tuşuna basacaksınız, böylece bir alt satıra geçeceksiniz. Yazacağınız metni tıkırdattıktan sonra tekrar ENTER tuşuna basacaksınız. Liste en son kaldığı rakamdan devam edecek, sizin de istemiş olduğunuz işlem gerçeklik kazanmış olacak.

İKİ KELİMENİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEK

Minik bir makro kullanarak bu işi başarabilirsiniz. Yan tarafta dökümünü görmüş olduğunuz makroyu kullanabilirsiniz. Makromuz sizin de belirttiğiniz gibi Bul/Değiştir fonksiyonunu üç aşamalı olarak uyguluyor. Yaptığı şey basit: Önce bütün Ahmet'leri QWERTY gibi belge içerisinde bulunmayacak bir metne çeviriyor. Daha sonra bütün Mehmet'leri Ahmet yapıyor. Son olarak da bütün QWERTY'leri Mehmet yaparak işini bitiriyor. Böylece Ahmet'ler Mehmet, Mehmet'ler de Ahmet olmuş oluyorlar.

Word'ün makro editörünü kullanarak yandaki satırları girip makroyu çalıştırabilirsiniz. Makro çalıştırıldığında size sırayla yerlerini değiştirmek istediğiniz metinleri soraca, bu metinleri girdikten sonra da belge boyunca değiştirme işlemini gerçekleştirecektir.

WORD KESTİRMELERİ

SAYFA SONUNU KENDİNİZ BELİRLEMEK İÇİN:

Sayfa sonunun yapılacağı satıra gelin ve ENTER yerine CTRL + ENTER tuşlarına basın.

BİR BELGE PENCERESİNİ KLAVYEDEN KAPATMAK İÇİN

CTRL + W tuşuna basmanız yeterlidir.

KÜÇÜK HARFLERİ BÜYÜK HARFLER YAPMAK İÇİN

Değiştireceğiniz metni seçin, SHIFT + F3 tuşuna basın. Harfler istediğiniz dizilime (sadece ilk harfler büyük, hepsi büyük, vs...) gelen kadar da bunu tekrarlayın.

ÜSLERİ YAZMAK İÇİN

Sayıyı yazın, CTRL + SHIFT + 4 tuşlarına basın (imleç yukarı çıkacaktır), üssü yazın, tekrar CTRL + SHIFT + 4 tuşlarına basın ve boşluk bırakarak devam edin.

GİZLİ KARAKTERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN

SATIR sonu, boşluk, TAB gibi gizili karakterleri görmek için CTRL + SHIFT + 8 tuşlarına basmanızın yeterli olduğunu biliyor muydunuz? Artık biliyorsunuz.

BELGELER KLASÖRÜNÜN YERİNİ AYARLAMAK

WORD belgelerinin default olarak kayıt edildiği klasörü değiştirmek için ARAÇLAR menüsünden SEÇENEKLER komutunu çalıştırın, ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA KONUMLARI bölümüne gelin. BELGELER seçeneğine tıklayın ve DEĞİŞTİR düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunu kullanarak istediğiniz klasörü belirleyebilirsiniz.

BÜTÜN BELGELERİ TEK SEFERDE KAYDETMEK

Word'ün açık olan bütün belgelerini bir kerede otomatik olarak kaydetmesini sağlamak için SIHFT tuşuna basın ve basılı tutun, DOSYA menüsü açın. İçinde TÜMÜNÜ KAYDET adında bir komut bulunduğunu göreceksiniz. Bu komutu kullanarak açık olan bütün belgeleri bir seferde kaydedebilirsiniz.

Resim girecek: res4.gif

Resim altı yok

 

SEÇİLİ METNİ BULMAK

Word kullanıyorum. Bu programın arama ve bulma seçenekleri oldukça hoşuma gidiyor. Ancak bir isteğim var. Belge içerisindeki bir metni seçmek ve seçili metni tek tıklama ile belge içerisinde aratmak istiyorum. Sanırım makro ile yapılması gerekli böyle bir şeyin. Bunun için bir makro var mıdır?

Evet, dediğiniz işlem bir makro yazmayı, daha sonra da makroyu bir kısayol tuşuna atamayı gerektiriyor. Bunun için Word uygulamasını çalıştırın ve aşağıdaki adımları takip erdin:

1. ARAÇLAR menüsünden MAKRO * MAKROLAR komutunu çalıştırın.

2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde MAKRO ADI bölümüne SECILIMETNIBUL yazın.

3. YARAT düğmesine basın.

4. Ekrana VISUAL BASIC makro düzenleyicisi gelecektir. bu düzenleyici pencerenin içerisinde yeşil renkle

' SECILIMETNIBUL Makro

' Makro, cenk tarhan tarafından 13.10.99 tarihinde yaratıldı

şeklinde bir şeyler yazacaktır.

5. Yan tarafta dökümü görülen makroyu noktası virgülünü sektirmeden VISUAL BASIC makro düzenleyicisinin içerisine girin.

6. VISUAL BASIC makro düzenleyicisini kapatın.

7. Hemen bir deneme yapın. Bir Word belgesi açın. Belge içerisinde sık olarak geçen bir metni seçili duruma getirin, ALT + F8 tuşlarına basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundan SEÇİLİMETNİBUL makrosunu seçili duruma getirin ve ÇALIŞTIR düğmesine basın.

8. Eğer makro belge içerisinde metnin diğerini bulursa bir problem yok, kodları doğru yazmışsınız demektir. Eğer bir hata varsa zaten kaçıncı satırda hata olduğu yazacaktır. Makroyu tekrar kontrol edin.

 

BİR MAKROYU KISAYOL TUŞUNA ATAMAK

Biraz önceki püf noktasında seçili metni bulan bir Word makrosu vermiştim. Şimdi de bu makroyu bir kısayol tuşuna atayalım. Bunun için örneğin CTRL + D kısayolunu kullanmak istediğimiz varsayalım (ne de olsa CTRL + F tuşlarına yakın duruyor). Bu durumda aşağıdaki adımları takip ederek muradımıza ereceğiz:

1. ARAÇLAR menüsünden ÖZELLEŞTİR komutunu çalıştırın.

2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundaki KLAVYE düğmesine basın.

3. Sol taraftaki KATEGORİLER listesinden MAKROLAR üzerine tıklayın, sağ tarafta SECİLİMETNİBUL makrosunu seçili duruma getirin.

4. Yeni kısayol tuşuna bas metin kutusunu aktif hale getirin ve CTRL + D tuşlarına basın, metin kutusunun içerisinde CTRL + D yazacaktır.

5. ATA düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.

Bundan böyle herhangi bir metni seçili duruma getirip CTRL + D tuşuna bastığınızda Word belgeyi tarayacak ve seçili metnin bir sonraki bulunduğu yere gidecektir.

EXCEL’DEN WORD’E İSİMLERİ TRANSFER ETMEK
Word’ün Adres mektup birleştirme komutu bu ve buna benzer bir dizi işlemi otomatikleştirmek için düşünülmüş. Şimdi adım adım bir örnek uygulama yapalım ve istediğiniz kağıtları hazırlayalım. Bu sırada Adres mektup birleştirme ile ilgili takıldığınız noktalara da açıklık getirmiş oluruz.

Önce işe isimlerin tutulduğu bir dosyadan başlayalım. Örneğin ISIMLER.XLS diye bir Excel dosyası olsun ve bunun A sütununda yandaki örnekte görüldüğü gibi firmanızda çalışanların isimleri yer alsın. Dikkat edilecek nokta ilk hücrede İSİMLER gibisinden bir etiket bulunması yoksa birinci isim ileride yaptığımız işlemlerde güme gidiyor.

Şimdi Word uygulamasına girin ve yazacağınız mektubu hazırlayın. Üst tarafına Sayın yazıp boş bırakın bir satır altına da mektubu yazıp bitirin. Örnek bir mektup için yandaki sayfaya bakabilirsiniz. Şimdi Araçlar menüsünden Adres Mektup birleştir komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Asıl Belge bölümündeki yarat düğmesine basın, mektup formları seçeneğini çalıştırın. Etkin pencere düğmesine basın. Şimdi alttaki Veri Kaynağı bölümü aktif olacak. Veri Al düğmesine basın ve Veri kaynağı Aç seçeneğini çalıştırın. Excel dosyasını bulun ve Aç düğmesine basın. Sırasıyla Tamam ve Ana Belge Düzenle düğmelerine basın.

Şimdi diyalog kutu kapanacak ve siz asıl belgenizle yani mektupla baş başa kalacaksınız. Fare imlecini Sayın yazısının sağına getirin. Dikkat ederseniz yukarıda Adres mektup birleştirme araç çubuğu açılacak. Burada Birleştirme alanı ekle * İsimler komutunu çalıştırın. Bunu yaptığınızda Sayın yazısının sağ tarafına (yani imleci getirdiğiniz yere) <<İSİMLER>> diye bir alan kodu girilecek. İşte bu Excel dosyasının İSİMLER sütunundan gelen verileri temsil ediyor.

Artık işiniz Tamam. Bu aşamada iki seçeneğiniz var. Ya oluşturulan belgelerin nasıl göründüklerini test edersiniz, ya da belgeleri direkt olarak yazıcıya yollarsınız. Önce birinci seçeneği yapalım. Bunun için yapacağınız tek şey araç çubuğunda üzerinde CHECK işareti olan Hataları Denetle düğmesine basmak. Bunu yaptığınızda yeni bir belge açılacak ve içinde birleştirme sonucu ortaya çıkacak olan belgeler listelenecek. Bu dosyayı kaydetmeden kapatabilirsiniz.

Hataları denetledikten sonra dosyayı kapatın, sıra bu mektupları kağıda dökmeye geldi. Bunu da aynı araç çubuğunda üzerinde yazıcı simgesi olan yazıcıya Birleştir düğmesine basarak yapacağız. Düğmeye basın ve bekleyin. Yazıcınızdan herkesin adına yazılmış birer mektup sırayla basılacaktır.

ŞEKİLLERİ HİZALAMAK

Diyelim ki Word kullanarak merkezleri aynı olan değişik boyutta daireler çizmek istiyorsunuz. Örneğin bir ok hedefi gibi bir şeyler hazırlamak istiyorsunuz. Bu durumda teker teker daireleri çizip ortalamak yerine Word'ün otomatik hizalama seçeneklerini kullanarak daireleri ortaya getirebilirsiniz. Bunun için önce belgenin değişik alanlarına değişik boyutta daireler çizin. Daha sonra hepsini seçili duruma getirin. Hepsini seçili duruma getirmek için SHIFT tuşuna basıp basılı tutun ve üstlerine tek tek tıklayın. Daha sonra sol alt taraftaki ÇİZ düğmesine basın. Açılacak olan menüden önce HİZALA VEYA DAĞIT * DİKEY ORTAYA HİZALA, daha sonra da yine HİZALA VEYA DAĞIT * ORTAYA HİZALA komutlarını çalıştırın. Daireleriniz kuzu kuzu tek merkezde toplanacaklardır.

Daha sonra bütün daireleri tekrar seçili duruma getirip ÇİZ menüsünden GRUPLANDIR komutunu çalıştırın. Artık daireleriniz birleşecek ve tek bir şekil olarak sağa sola yukarı hareket ettirtebileceksiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

WORD'DE HIZLI HESAPLAMA

Word'de yazdığınız bir denklemin sonucunu merak ediyorsanız basit bir Word komutu ile bunu başarabilirsiniz. Örneğin bir satırda 2+2 yazıp seçili duruma getirip tek bir komutla bunun sonucunu öğrenebilirsiniz. Ancak bunun için önce bu komutu gün ışığına çıkartmanız gereklidir. Bu komutu gün ışığına çıkartmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1. ARAÇLAR menüsünden ÖZELLEŞTİR komutunu çalıştırın.

2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun KOMUTLAR bölümüne gelin.

3. KATEGORİLER listesinden aşağı doğru kayın ve TÜM KOMUTLAR satırını seçili duruma getirin.

4. Sağ taraftaki listenin değiştiğini göreceksiniz. Bu listede aşağı doğru kayın ve ARAÇLAR HESAPLA seçeneğini bulun.

5. Bu seçeneği fare ile sürükleyin ve Word araç çubuğunda herhangi bir yere bırakın. Üzerinde ARAÇLAR HESAPLA yazan bir düğme oluşturulacaktır.

6. Düğmeyi ekledikten sonra KAPAT düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.

Bundan sonra herhangi bir Word belgesinin satırında 2+2 yazar ve araç çubuğunda ARAÇLAR HESAPLA düğmesine basarsanız Word penceresinin sol alt köşesinde "hesaplamanın sonucu: 4" şeklinde işlemin sonucunu görebileceksiniz.

WORD VE METİN ALANLARI
İşlem Word’ün alan kodlarını kullanarak yapılıyor. Önce şablonunuzu açın. Metnin ekleneceği yere gelin. Ekle menüsünden Alan komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda sağ tarafta alan adları listesinden MACROBUTTON seçeneğine gelin. Alt tarafta aynen şöyle yazın: <>MACROBUTTON nomacro {tıklanınca gözükecek olan metin}

Artık belgenizde tıkladığınızda tümünün seçileceği ve yazıp değiştirebileceğiniz bir metin oluşacak.

BELGE İÇİNDE OTOMATİK HARF SAYISI

Word belgelerinin içinde belli bir yere belgenin içerisinde kaç tane harf bulunduğunu yazdırmak istiyorsanız basit bir alan formülü kullanarak bunu başarabilirsiniz. Önce fare imlecini harf sayısının görüntülenmesini istediğiniz yere getirin. Daha sonra Ekle menüsünden Alan komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun sol tarafında BELGE BİLGİSİ sağ tarafından da NUMCHARS seçeneğini seçin. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

Tamam düğmesine bastığınızda imlecin bulunduğu konuma belge içindeki karakter sayısı yazılacak. Belgeye yeni bir şeyler yazdıktan sonra kaç karakter ettiğini görmek için bu sayının üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayarak ekrana gelecek olan menüden Alanı Güncelleştir komutunu çalıştırmanız yeterlidir.

WORD’DE TABLOLARI HİZALAMA

Word’ün tablolama özelliği oldukça etkileyicidir ama yine de pek çok eksik yanı var. En çok karşılaşılan sorunlardan biri de tabloları hizalarken çıkabilir. Burada bahsedilen, hücrelerin içerisindeki yazıların değil de tablonun kendisinin hizalanması.

Word’de tablodaki sütun genişliklerini değiştirdikçe diğer sütunlar ona göre değişir. Eğer en dışta bulunan sütunların genişliklerini değiştirirseniz tablonun yeri de ona göre değişir. Bu yüzden tüm tabloyu sayfada ortalamak zor olabilir. İşin doğrusu bunu gerçekleştirmenizi sağlayan seçenek de pek tahmin edilemeyecek bir yerdedir. Bu işlemi, tabloyu işaretleyip Table (Tablo) menüsündeki Cell Height and Width (Hücre yüksekliği ve genişliği) komutunu çalıştırdığınızda açılan diyalog kutusundaki Alignment (Hizalama) seçenekleriyle gerçekleştirebilirsiniz.

METİNLERİ GRAFİKLER İLE DEĞİŞTİRMEK

Word'ün bul ve değiştir seçeneklerindeki JOKER KARAKTER KULLAN özelliği ile bu işi başarabilirsiniz. Önce bul ve değiştir işlemini yapacağınız raporu açın. Daha sonra Word'ün GÖRÜNÜM menüsünden SAYFA DÜZENİ komutunu çalıştırın ki grafikler ekranda görülebilsinler. Şimdi, imleci belgenin sonuna getirin, ki bu işlemi CTRL + END tuşlarına basarak yapabilirsiniz. EKLE menüsünden RESIM * DOSYADAN komutunu çalıştırın. ekrana gelecek olan diyalog kutusunu kullanarak firma logosunun resim dosyasını bulun ve EKLE düğmesine basın. Şimdi belgenin en sonunda firmanın logosunu görüyor olmalısınız. Logonun boyutlarını çekiştirip sündürerek cümle içerisinde uygun görünecek bir boyuta getirin.

Eklemiş olduğunuz resmin üzerine bir kere tıklayın, DÜZEN menüsünden KOPYALA komutunu çalıştırın. Artık resim panoya aktarılmış durumdadır. Şimdi yapmamız gereken, bu ve değiştir komutunu kullanarak firma adını panodaki resim ile değiştirmek, değil mi?

Bunun için de DÜZEN menüsünden DEĞİŞTİR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda TÜM SEÇENEKLER düğmesine basın. Diyalog kutusu genişleyecektir. Burada alt taraftaki JOKER KARAKTER KULLAN seçeneğini aktif hale getirin. Bulunacak metin bölümüne firma adını yazın. Değiştirilecek bölümüne ise ^c yazın. Bu özel kod, "panonun içeriğini yaz" anlamına gelmektedir. ^ işaretini çıkartmak için önce SHIFT ile 3 tuşuna basın, ekranda bir şey olmayacaktır, daha sonra c tuşuna bastığınızda metin alanında ^c yazdığına şahit olacaksınız. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Bu bilgileri girdikten sonra TÜMÜNÜ DEĞİŞTİR düğmesine basın. Word belgenizde bulunacak alanın yazmış olduğunuz metin, yani firma adı ilgili grafik ile değiştirilecektir.

WORD’DE DÜZELTMELER

Eğer bir metin üzerinde düzeltmeler yaptıktan sonra, bu düzeltmeleri daha sonra görüntülemek istiyorsanız, bu Word’ün bize sunduğu özellikler içinde var.

Düzeltmeye başlamadan önce Tools/Revisions altındaki Mark Revisions While Editing kutusunu işaretlerseniz, bundan sonra yapacağınız tüm değişiklikler doküman üzerinde görüntülenecek. Sildiğiniz kısımların üzeri çizilecek, yaptığınız eklemeler ise altı çizili olarak gösterilecektir. Bu arada nerede düzeltme olduğunu görmenizi kolaylaştırmak için değişiklik yapılmış paragrafların yanında da bir çizgi belirecektir.

Eğer çok düzeltme varsa oldukça karışık bir görüntüye sebep olabilir. Düzeltmelerin biçimini ise Tools/Options’daki Revisions sekmesinde değiştirebilirsiniz.

BİR BELGENİN İÇİNE BAŞKA BİR BELGE

Word 97'nin geliştirilmiş nesne bağlama ve gömme yani OLE yetenekleri sayesinde bir Word belgesinin içine başka bir belgeden bir kısım metin bağlayabilirsiniz. Başka belgeden gelen metnin başka bir renkte görülmesini ve bu orijinal metni orijinal dosyada değiştirdiğinizde ana belgede de gerekli değişikliğin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Biraz karışık bir giriş oldu gibi. Bunun için en iyisi adım adım bir örnek yapmak ve daha detaylı anlatmak. Şimdi, iki adet belgemiz olduğunu varsayalım. Bunlardan birincisi ana belge olsun, adı da 1.DOC olsun. Dosyanın içinde de üfürükten bir şeyler yazsın. Bir tane daha belgemiz olsun, adı da 2.DOC olsun. Bu dosyada da sadece DENEME 1 yazsın. İki belgeyi de Word ile açalım ve Pencere menüsünden Tümünü Yerleştir komutunu çalıştıralım. Yani belgelerimiz Word programında aşağıdaki resimde görüldüğü gibi yan yana dursunlar.

Şimdi 1.DOC isimli belgeye gelelim. İmleci dosyanın en sonuna getirelim. Buraya 2.DOC dosyasını ekleyeceğiz. Ekle menüsünden Dosya komutunu çalıştıralım. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundan 2.DOC dosyasını seçelim, sağ üst taraftaki Dosyaya Ekle seçeneğini de aktif duruma getirelim.

Tamam düğmesine basalım. Şu anda ekranda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşmış olmanız gerekli. 1.DOC belgesinin sonuna 2.DOC belgesinin tamamı eklenmiş durumdadır. Deneme1 satırının üzerine bir kere tıkladığınızda bütün satırın arka tarafı gri olacaktır. Bu, bize buranın özel bir alan olduğunu ve başka bir dosyadan aktarılmış olduğunu gösterecektir.

Şimdi 2.DOC dosyası değiştirildiğinde 1.DOC dosyasının içeriğinin de nasıl güncellendiğine şahit olacağız. Yapacağımız şey 2.DOC dosyasına gitmek ve DENEME 1 metni yerine başka bir şey yazmak. Biz güncellemeyi görmek için DENEME 2 yazmakla yetindik. İstediğiniz her şeyi yazabilirsiniz, metnin uzunluğu veya kısalığı yapacağımız işlemin sonucunu etkilemeyecektir.

2.DOC dosyasını kaydedin. Tekrar 1.DOC dosyasına dönün ve DENEME 1 yazan yere bir kere tıklayın, arka planı gri olsun. Burada gri alanın herhangi bir yerinde sağ fare düğmesine tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden ALANI GÜNCELLEŞTİR komutunu çalıştırın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

Bir anda DENEME 1 yazısının DENEME 2 yazısına dönüştüğünü göreceksiniz. Word ne yaptı? Önce bu alana bağlanmış olan Word dosyasının hangi dosya olduğunu buldu. Daha sonra bu dosyaya giderek içeriğini tekrar okudu. Eski yazılan yazıları sildi ve yeni yazıları yerine yapıştırdı.

İşte bu kadar. bu yöntemi kullanarak iş arkadaşlarınızın güncellenmiş raporlarını görüntüleyebilir ve Word ile yaratıcılığınızı kullanarak daha pek çok etkileşim ve ortak çalışma gerektiren işlemi otomatikleştirebilirsiniz.

Not: Bu işlemi sadece iki Word dosyası arasında yapmak zorunda değilsiniz, Office 97 paketindeki bütün programlar bu işlemi yapmaya yeteneklidirler.

WORD RESİMLERİNİ ORTALAMAK

Word 97 ile birlikte resimlerin çerçeve içine alınması kaldırıldığı için metinlere uygulanan yerleşim seçenekleri resimlere uygulanamıyor. Ama yine de bir resmi bu düğmeleri kullanarak sağa sola veya ortaya almak mümkün. Bütün yapacağınız önce resmi seçili duruma getirmek, daha sonra da Biçim menüsünden Resim komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Konum bölümüne gelin. Bu bölümde "metin üstünde kaydır" seçeneğini kapatın. Tamam düğmesine basın. Artık resmi seçili duruma getirdiğinizde aynen metinlerde olduğu gibi sağa, sola dayama veya ortalama düğmelerinin çalışmakta olduğuna şahit olacaksınız.

WORD'DE TEK TUŞLA GÜNCELLEME

Word belgenizin içinde değişik yerlerde sık sık kullandığınız bir metin mi var? Örneğin bir tekli hazırlıyorsunuz ve teklifin her yerinde firmanın ismi geçiyor. Aynı teklifi bir ton firmaya çekiyorsunuz ve her seferinde firmanın adını Bul ve Değiştir ile güncellemek parmacıklarınızı yoruyor. İstemez misiniz tek bir yere firma ismini yazmak ve tek tuşla belgenin içindeki bütün firma isimlerini yeni isme göre güncellemek? İstersiniz, istersiniz....

Bu durumda Word'ün Çapraz Referans seçeneklerini kullanacaksınız. Standart belgenizi açın. Tepesine firma ismini yazın (tek bir boş satırda olmalı). Daha sonra bu satırı seçili duruma getirin (en solundaki boşluğa bir kere tıklarsanız bütün satır seçili duruma gelir) ve Ekle menüsünden Yeri İmi komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda yeri imine kolay hatırlanabilecek bir isim verin, örneğin "firma_ismi" deyin. Örnek için yukarıdaki resme bakabilirsiniz.

Daha sonra teklif belgesinin içinde bu firmanın isminin geçeceği her yere sırayla gelip Ekle menüsünden Çapraz başvuru komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusundaki listeden firma_ismi yer imini seçili duruma getirin. Tamam düğmesine basın. bu işlemi yaptığınızda Word otomatik olarak imlecin bulunduğu konuma "firma_ismi" ile işaret edilen metni, yani teklif yapılacak olan firmanın adını ekleyecektir. Belgenizi kaydedin. İşin büyük bir kısmı bitti.

Sayfanın üst tarafına gidin, firma ismini seçili duruma getirin ve yeni bir firma ismi yazın. Herhangi bir şey olmadığını göreceksiniz, diğer firma isimleri eski firma şeklinde kalacak. Neden? Çünkü buralardaki çapraz başvuruları güncellemediniz de ondan. Bu durumda hemen güncelleyelim o vakit.

CTRL + 5 (numerik tuş takımından) tuşlarına basın, bütün belge seçili duruma gelecektir. tuşuna basın. bu işlemi yaptığınızda belgenizdeki bütün alanlar ve çapraz başvurular güncellenecektir. Bir anda eski firma isimlerinin silinip yerine yeni firma isimlerinin geldiğini görecek ve huzura kavuşacaksınız.

Belgenin herhangi bir yerindeyken Firma ismini değiştirmek istediniz. Orijinal Firma ismine geri dönmek için herhangi bir firma isminin üzerine fare imlecini getirin, fare imleci bir ele dönüşecektir. Bir kere tıklayın. Orijinal firma ismi ekrana gelecektir. Böylece genel değişikliği yapabilirsiniz.

WORD'ÜN AKILLI BULMA SEÇENEKLERİ

Oldukça güçlü bir kelime işlemci olan Word 97'nin akıllı bulma seçeneklerini kullanarak geniş bir belgede belli bir kelime ile başlayan ve biten bir metin parçasını buldurup değiştirmek mümkündür. Örneğin kelime işlem belgenizin şu şekilde satırlar içerdiğini varsayalım.

Bu dosyanın içerisinde xxx satırları arasında yer alan bölümün (xxx'ler dahil) otomatik olarak silinmesi ve ortada sadece 1,2,3 sayılarının kalmasını istiyorsanız bunu Word'ün joker karakterli aramasını kullanarak kolayca başarabilirsiniz. Önce CTRL+HOME tuşlarında basarak imleci belgenin en tepesine getirin. Daha sonra Düzen menüsünden değiştir komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda Tüm seçenekler düğmesine basın. bu düğmeye bastığınızda Word'ün bütün arama seçenekleri görüntülenecektir. bu seçeneklerden "Joker Karakter Kullan" seçeneğini aktif hale getirin. Daha sonra Aranan: bölümüne xxx*xxx yazın. Yeni değer: bölümünü ise boş bırakın. Tümünü değiştir düğmesine basın. işte bu kadar. xxx satırları arasında kalan bütün metin (xxx satırları da dahil olmak üzere) silinecektir

KÖPRÜ TİPİNİ DEĞİŞTİRMEK

Bildiğiniz gibi Word 97 belgelerinizin içerisinde bir Web sitesinin adresini veya bir e-mail yazdığınızda bunu otomatik olarak mavi altçizgili bir köprü (hyperlink) şekline dönüştürüyor. Bu özellikten hoşlanıyor ancak köprü stilini değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edin.

1. Önce Biçim menüsünden Biçem komutunu çalıştırın.

2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun sol alt tarafındaki Liste menüsünden "Tüm Biçemler" seçeneğini aktif hale getirin.

3. Üstteki listeden Köprü seçeneğini seçili duruma getirin. Değiştir düğmesine basın.

4. Biçim * Yazıtipi komutunu çalıştırın.

5. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda köprü biçemi olarak kullanacağınız yazıtipi, punto ve rengi ayarlayın.

6. Tamam düğmelerine basarak diyalog kutularını kapatın.

Bundan böyle belgenizdeki bütün köprüler 5. Adımda ayarlamış olduğunuz yazıtipi, punto ve renk ile görüntülenecektir.

WORD'ÜN STİLLERİNİN LİSTESİNİ KAĞIDA DÖKMEK

Bir Word belgesinde Stil kullanmak, özellikle büyük çaplı belgelerde formatlama yaparken kullanıcıların oldukça sık olarak başvurdukları yöntemlerdendir. Ancak belli bir zaman sonra, özellikle stillerin sayısı arttığında hangi stilin tipinin nasıl olduğunu kestirmek (sadece ismine bakarak) zorlaşabilir. Bu durumda en iyisi bütün stillerin listesini kağıda dökmektir.

Word 97 belge içerisinde kullanılmakta olan stillerin listesini kağıda dökme imkanı veriyor. Bunun için önce içindeki stillerin listesini almak istediğiniz belgeyi açın. Daha sonra Dosya menüsünden Yazdır komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Yazdır diyalog kutusunun sol alt tarafında "Yazdırılacak" isminde bir aşağı doğru açılan liste kutusu bulacaksınız. Bu kutuyu açın ve Biçemler seçeneğini aktif hale getirin, Tamam düğmesine basın.

Bu işlemi yaptığınızda Word belgenizi değil sadece belge içerisinde kullanılan stilleri kağıda dökecektir.

WORD 97'NİN TABLO KENARLIKLARINI AYARLAMAK 

Ne yazık ki Microsoft'un acar programcıları tablolar için default kenarlık stilini ayarlamak gibi bir seçenek koymamışlar Word 97'ye. Bunun yerine menüden basit bir komut çalıştırmak gerekli. Tablonuzu çizin, içindeki herhangi bir hücreye gelin. Tablo menüsünden Otomatik Tablo Biçimi komutunu çalıştırın. Buradaki listede NONE seçeneğini aktif yapın ve Enter tuşuna basın. Tablo kenarlıkları iptal edilecektir. Çok ince gri bir çizgi çeklinde görüntülenecektir, bu da hücreleri birbirinden ayırt edebilmenizi sağlamak içindir. Merak etmeyin, bu kenarlıklar kağıda basılmazlar.

TABLOLARI BELGE İÇERİSİNDE TAŞIMAK

Çizim araç çubuğunu ekrana getirin ve metin kutusu düğmesine basın. Belgenizin istediğiniz yerine bir metin kutusu çizin. Daha sonra metin kutusunun içerisine tıklayın ve Tablo menüsünden Tablo Ekle komutunu çalıştırın. Tablonuzun sütun ve satır sayısını belirleyin. İşte bu kadar.

Artık tablonuzun belgenin içinde istediğiniz gibi taşıyabilirsiniz. Unutmayın, tablonuzun sayfadaki konumunu ve metin akışını ayarlamak için etrafındaki metin kutusunun özelliklerini değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için metin kutusunun çerçevesinin tam üzerinde çift tıklamanız yeterli.

WORD BELGELERİNDE TARİH HESAPLAMALARI

Bunun için basit bir makro kullanmanız yeterli. Aşağıdaki adımları takip edin.

1. Ekleme yapılacak olan Word belgesini açın.

2. Alt + F8 tuşlarına basın.

3. Makro adı bölümüne "tarih60" (tırnaklar yok) yazın.

4. Yarat düğmesine basın.

5. Aşağıdaki satırları girin.

Sub tarih60()

Yenitarih = DateAdd("d", 60, Date)

Yenitarih = Format(Yenitarih, "mmmm d, yyyy")

Selection.TypeText (Yenitarih + " ")

End Sub

Alt + F4 tuşlarına basarak makro penceresini kapatın ve belgenize geri dönün. Kaydedin. Artık bir yere tarih (60 gün sonrasının tarihi) girmek istediğinizde bütün yapacağınız imleci tarihin ekleneceği yere getirmek ve Alt + F8 tuşlarına basıp tarih60 makrosunu seçip çalıştırmanız yeterli. Günün tarihinin 60 gün sonrası otomatik olarak belgeye eklenecektir.

SAYILARLA RAKAMLARI AYIRT ETMEK

Sayfadaki program kodlarının tamamında sıfırları bul-değiştir yöntemini kullanarak boş küme işaretine dönüştürün. Bu işaret genelde programcılık derslerinde tahtada sıfırları anlatmak için kullanılır. Bu karakteri ekranda görüntülemek için yapacağınız şey sol taraftaki ALT tuşuna basıp basılı tutak ve numerik klavyeden 01216 yazmak. İstediğiniz karakter ekrana çıkacaktır.

 

Basit Matematiksel Denklemler

Bir Word belgesi ile çalışırken, örneğin matematik ödevinizi arkadaşlarııza hava atmak için bilgisayarla yapmaya kalkışmışken matematiksel denklemler görüntülemek istediğinizde ne yapıyorsunuz. Word ile birlikte gelen Equation Editör pek pratik olmadığı için öğrenilmesi zaman alıyor. Ayrıca siz Einstein matematik formülleri ile değil karakök, küpkök, kesirli sayılar gibisinden basit denklemlere ihtiyaç duyuyorsunuz. Ne yapmalısınız.

Elbetteki Word'ün alan kodlarından EQ kodunun yardımınıza koşmasını isteyeceksiniz, o da koşacak. Son derece faydalı bir eser olan EQ kodu karekök, küpkök işaretleri, integraller, kesirli sayılar vs... gibi öğelerin kağıt üzerinde görüntülenmesini son derece kolay bir hale getirmektedir.

Hemen bir örnek yaparak bu işin nasıl olduğunu görelim. Küpkök 5 yazmak istediğimizi varsayalım. Önce boş bir Word Belgesi açın ve aşağıdaki adımları takip edin:

1. Ctrl + F9 tuşlarına basın. Bu, Word'e yeni bir alan kodu girmekte olduğunuzu anlatır. Ekrana iki parantez açılacak, bundan sonraki adımlarda yazanları bu parantezlerin arasına gireceksiniz.

2. Parantezlerin arasında EQ \r (3;5) yazın (bazı Windows'larda noktalı virgül yerine normal virgül kullanmanız gerekebilir).

3. Alt + F9 tuşlarına basarak alan kodlarını gizleyin. Ekranda Küpkök 5 yazdığını görecek ve hayretler içerisinde kalacaksınız.

Peki örneğin 5 tam bir bölü 4 yazmak istediğinizi varsayalım. Bunu nasıl yapacaksınız. Elbette yine EQ formülünü kullanacaksınız. Aşağıdaki adımları takip edin.

1. Kesirli sayının görüntülenecek olduğu yere fare imlecini getirin.

2. Sayının tam kısmını yani 5 sayısını yazın

3. Ctrl + F9 tuşlarına basın. Bu, Word'e yeni bir alan kodu girmekte olduğunuzu anlatır. Ekrana iki parantez açılacak, bundan sonraki adımlarda yazanları bu parantezlerin arasına gireceksiniz.

4. Parantezlerin arasına eq \f(1;4) yazın (bazı Windows'larda noktalı virgül yerine normal virgül kullanmanız gerekebilir).

Alt + F9 tuşlarına basarak alan kodlarını gizleyin. Ekranda 5 tam 1 bölü 4 yazdığını göreceksiniz.

Bütün bu kodlar iç içe kullanılabilirler, yani "karekök içerisinden beş bölü beş tam bir bölü yedi" gibi şeyler yazabilirsiniz. Hazır adı geçmişken bu formülü de yazalım. Artık adımları biliyorsunuz, kod ise şöyle bir şey oluyor:

eq \r( ;\f(5;5\f(1;7)))

TABLOLAR KULLANMA
 WORD'TE büyük ve komplike tablolar hazırlamak Excel'e göre zordur. Onun için küçük tablolar dışında Excel'i kullanın. Excel'de hazırladığınız bir tabloyu Word'ün içine de aktarabilirsiniz. Kopyala ve yapıştır komutları bunun için yeterlidir.
 

WORD'ÜN ARAÇ ÇUBUKLARINA YENİ DÜĞMELER EKLEMEK
WORD kullanıcıları sık sık kullandıkları komutları menüden seçmek zorunda değiller. Menü komutların hemen hemen tümünü Word'ün araç çubuklarına düğme olarak ekleyebilirsiniz. Araçlar menüsünden Özelleştir komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Komutlar bölümüne gelin.

Bu pencere görülecek olan listeden sol tarafta Tüm Komutlar seçeneğini aktif hale getirin. Listenin sağ tarafında bütün Word komutlarını göreceksiniz. Buradaki menü komutlarından sık kullandıklarınızı sol fare düğmesi ile sürükleyip istediğiniz araç çubuklarına bırakarak komutları çalıştıracak düğmelerin oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu özelleştirme penceresi açıkken Word'ün bütün araç çubuklarındaki bütün düğmelerin yerlerini değiştirebilir, düğmelerin grafikleri ile oynayabilir, istemediğiniz düğmeleri silebilirsiniz.

RESİMLERİ BOYUTLANDIRIRKEN
WORD belgenize almış olduğunuz bir resmi boyutlamaya çalışırken bir anda kaydığını ve X ve Y eksenlerinin boyutlarının değiştiğini, resmin de ucubeye benzediğini fark ettiğiniz anda ne yapacaksınız? Aşağıdaki adımları takip edeceksiniz:
1) Bozulmuş olan resmin üzerine bir kere tıklayın. 2) Ekrana gelecek olan Resim düzenleme araç çubuğunda RESET (RESMİ SIFIRLA) düğmesine basın.  3) Resim orijinal boyutlarına döndürülecektir.

Bundan sonra resmin boyutlarını değiştirmek istediğinizde fare ile boyut değiştirmesi yaparken SHIFT tuşuna basın ve basılı tutun. Resim X ve Y eksenlerinden eşit olarak küçültülecek veya büyültülecektir.

TABLO BAŞLIKLARINI YİNELEME
BİRDEN fazla sayfaya uzayıp giden bir tabloda hangi sütunun neyi içerdiğini kolayca anlayabilmek için her yeni sayfada sütun başlıklarının yenilenmesini istiyor olabilirsiniz. Word, bunun için de bir çözüm içermektedir. Tablonuzu güzelce hazırladıktan sonra tablonun en başına gidin ve her sayfada yinelenmesini istediğiniz hücreleri seçili duruma getirin. Tablo menüsünden BAŞLIKLAR (headings) komutunu çalıştırın. Bu satır bütün sayfalarda tablonun ilk satırı olarak görüntülecek ve kağıda da öylece dökülecektir.

 

RESİMLERLE METİNLERİN ARASINI AÇIN
KELİME işlem belgenizde kullanmakta olduğunuz bir resmin etrafında metin akıttınız. Ancak bir de baktınız ki bu metin resme çok fazla sokuluyor, bu yüzden görüntü istediğiniz profesyonel görünümü bir türlü almıyor. Metin ile resmin arasını soldan biraz açmak lazım demek ki. Bunu nasıl yapacaksınız? Elbette aşağıdaki adımları takip ederek. Resmin üzerine bir kere tıklayarak onu seçili hale getirin. Ë Resim araç çubuğundan Kırp düğmesine basın.Ì Resmin etrafını sınırlandıran çizgiyi fare ile tutaçlardan sürükleyip bırakarak metni ittirmek istediğiniz bölgeyi belirleyin. Resmin boyutları değişmeyecek, sadece etrafındaki metin uzağa itilecektir.

WORD 97'NİN ' PANO DEPOSU'
İSTER metin isterse de resim olsun kelime işlem belgeleri ile çalışanların hayatının büyük bir kısmı bir sayfadan diğerine, aynı sayfanın bir yerinden başka bir yerine metin, grafik kesmek, kopyalamak ve yapıştırmakla geçer. Bu püf noktasında kesme kopyalama işlemlerinizde sizi bir nebze zahmetten kurtarmak için düşünülmüş ve Word 97'ye eklenmiş DEPO özelliğinden bahsedeceğiz. Kopyalamak veya taşımak istediğiniz metin veya resmi seçin, daha sonra Ctrl + F3 tuşlarına basın. Bu işlemi yaptığınızda seçili alan Word'ün ' Depo'  (spike) adını verdiği bir alana atılacaktır. Belgenin taşımak istediğiniz yerine imleci yerleştirin. Ekle menüsünden Otomatik Metin / Otomatik Metin komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda listeden kayarak Depo seçeneğinin üzerine gelin. Ekle düğmesine basın. Depoya alınmış olan metin imlecin bulunduğu pozisyondan itibaren belgenize yapıştırılacaktır. Bu işlemi tekrarlayarak belgenin birden fazla yerine gidip aynı metin veya resmi yapıştırabilirsiniz. Eğer bu işlemi sadece bir kere yapacaksanız menülerle uğraşmanıza gerek yok. Metin veya resmi ekleyeceğiniz yere gelin ve Ctrl + Shift + F3 düğmelerine basın. Depodaki metin yapıştırılacak ve depo boşaltılacaktır. Aynı işlemi ' depo'  (tırnaklar yok) yazıp Enter tuşuna basarak da yapabilirsiniz.

Word ve Resim Yazıları
 

Word içinde kullanılan bir resmin üzerine yazı bindirmek için ilk önce resmi çerçeve içerisine almalısınız. Bunun için de önce resmi seçili duruma getirmeli, daha sonra da Ekle menüsünden çerçeve komutunu çalıştırmalısınız. Daha sonra belge içinde bir yerlere resim üzerine yazmak istediğiniz yazıyı girin. Bu yazının tamamını seçili duruma getirin. Fontunu ve rengini ayarlayın. Daha sonra yazı seçili durumdayken yine Ekle menüsünden Çerçeve komutunu çalıştırarak bu yazının etrafına da çerçeve ekleyin. Artık yazıyı fare ile taşıyarak resmin üzerinde istediğiniz bir yere bırakabilirsiniz.

Word, yazı etrafına çerçeve eklendiğinde default olarak ince siyah bir çerçeve kenarı kullanır. Eğer bu çerçeve kenarının görünmesini istemiyorsanız fare imlecini çerçevenin üzerine getirin, sağ fare düğmesine basın. Açılacak olan menüden "Kenarlıklar ve Gölgeleme" komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda "Önceden Belirlenenler" bölümünde "Yok" seçimini aktif hale getirin. Yazının çerçevesi kaldırılacaktır.

Makro Virüslerine karşı dikkatli olmalısınız!

Internet'te yeni bir virüs furyası başlıyor. Yaklaşık olarak 5 milyon bilgisayarı birbirine bağlayan bu ağda bu tür virüslerin yayılması oldukça kolay. Bu yeni virüsler makro virüsleri olarak adlandırılıyorlar. Microsoft'un DOS, Windows ve Machintosh ortamlarında çalışan ve tüm dünyada en çok kullanılan kelime işlemci olan Word'ün makro dili bu virüslerin yapılmasını kolaylaştırıyor. Belgeler ile birlikte seyahart eden ve kullanıcıların "ruhu bile duymadan" çalışabilen bu makroların ilk iki örneği Internet üzerinde dolaşmaya başladı bile.

Winword.Concept ve Wordmacro.nuclear adındaki bu iki virüsten ilki zararsız, ikincisi ise zararlı. İkinci virüs 5 nisanda sabit diskinizden COMMAND.COM dosyasını siliyor. Marifeti sadece bununla sınırlı değil. Eğer bir dakikanın son beş saniyesinde Word'den bir baskı işi yollarsanız, virüs aktif oluyor ve sayfanın en sonunda

and finally I would like to say: STOP ALL NUCLEAR TESTING IN THE PASIFIC

ibaresini ekleyiveriyor. Türkçesi aşağı yukarı

"Son olarak söylemek istediğim: FRANSANIN PASİFİKTEKİ BÜTÜN NÜKLEER DENEMELERİNİ DURDURUN."

anlamına geliyor. Baskı yolluyorsanız bir de bakıyorsunuz, çevreci virüsünüz kağıdın altına bunu ekleyivermiş. Word dili amatör virüsçüler için bulunmaz bir nimet gibi görünüyor. Bundan sonra sağdan soldan bulduğunuz COM ve EXE uzantılı dosyalarınıza yaptığınız gibi, Word belgelerini de ince eleyip sık dokumanız şart. Bizden söylemesi...

WORDLE ÇİZGİLİ KAĞIT BASMAK
 

1) Yeni, boş bir belgede Dosya menüsünden Sayfa Yapısı komutunu çalıştırın. Dört marj ayarını da 1.5 cm yapın ve Tamam düğmesine basın.

2) Biçim menüsünden Kenarlıklar ve Gölgeleme komutunu çalıştırın. Ekrana gelen diyalog kutusunun kenarlık örneği penceresinin tam ortasına bir kere tıklayın ve bir çizgi oluşmasını sağlayın. Daha sonra çizgili kağıtta görünmesini istediğiniz çizgi kalınlığını bu pencerenin sağ tarafından seçin. Size tavsiyemiz çizgi genişliği olarak default ayar olan "¾ nk" kullanmanızdır. Ayarınızı yaptıktan sonra Tamam düğmesine basın.

3) Araç çubuğunda punto büyüklüğünü 24 yapın. Bu punto, çizgilerin arasındaki uzaklığı belirleyecektir. Buradan değişik bir ayar seçerek çizgilerin arasındaki uzaklığı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 24 ortalama bir rakamdır.

4) Belge içerisinde tuşuna basarak çizgileri ekleyin, ikinci sayfaya gelene kadar tuşuna basmaya devam edin. İkinci sayfaya gelince, tuşuna basarak birinci sayfaya geri gelin.

5) kağıt boyutunu, çizgi aralığını ve çizgi kalınlığını test etmek için bir test sayfası bastırın. Eğer beğenmediğiniz bir şeyler varsa düzeltin. Çizgi aralığını değiştirmek istiyorsanız ctrl - B tuşuna basarak bütün sayfayı seçili duruma getirin ve punto büyüklüğü ile oynayın. Işte bu kadar.

WORD KISAYOLLARI

 

ctrl + Yukarı ok                        ekleme noktasını bir önceki paragrafın başına götürür.
ctrl + Aşağı ok                         Ekleme noktasını bir sonraki paragrafın başına götürür.
home                                      Ekleme noktasını satır başına götürür.
end                                         Ekleme noktasını satır sonuna götürür.
ctrl + home                             Ekleme noktasını belgenin başına götürür.
ctrl + end                                Ekleme noktasını belgenin sonuna götürür.
F4                                          Bir önceki işlemi tekrarlar.
ctrl + b (ctrl + k)                     Seçili metni normalse koyu, koyuysa normal duruma getirir.
ctrl + ı (ctrl + t)                       Seçili metni normalse italik, italikse normal hale getirir.
ctrl + u (ctrl + a)                     seçili metni normalse altıçizili, altı çizili ise normal hale getirir     
ctrl + +                                   seçili metni normalse üslü, üslüyse normal hale getirir.
ctrl + =                                   Seçili metni normalse köklü, köklüyse normal hale getirir.
ctrl + e (ctrl + r)                      Paragrafı ortalar.
ctrl + j (ctrl + d)                      Paragrafı her iki yana ortalar.
ctrl + l                                    Paragrafı sola yaslar.
ctrl + r (ctrl + g)                      paragrafı sağa yaslar.
ctrl + f                                    Düzen * Bul komutunu çalıştırır.
ctrl + h                                   Düzen * Değiştir komutunu çalıştırır.
ctrl + p                                   Yazdır diyalog kutusunu açar.
ctrl + boşluk                            seçili alanın yazıtipi biçimini öndeğer yazı tipine dönüştürür.
ctrl + enter                              Sayfa arası verir.
ctrl + shift +boşluk                   Sözcükleri ayırmadan boşluk verir.
ctrl + a (ctrl + b)                     Tüm metni seçer.
shift + F12                               Belgeyi kaydeder.
F7                                           Yazılım klavuzu.
F5                                           Git diyalok kutusu açar.
F8 + .                                     Bir sonraki noktaya kadar olan alanı seçer.
ctrl + backspace                      İmecin solundaki sözcüğü siler.
ctrl + del                                 İmecin sağındaki sözcüğü siler.
shift  sağ ok                            Bir kerede bir karakter seçer
ctrl   shift sağ ok                      Bir kerede bir kelime seçer
shift  aşağı ok                          Bir kerede bir satır seçer
ctrl   shift aşağı ok                    Bir kerede bir paragraf seçer
Not:parantez içindeki komutlar sadece Türkçe Word için geçerlidir.

 

 

WORDÜN OTAMATİK SAYFA NUMARALARI
 

Ne yazık ki sayfa numaralandırmasının default ayarını istediğiniz gibi değiştiremezsiniz. Ancak istediğiniz ayarlarla sayfa numaralarını belgenin içerisine ekleyecek bir makro yazıp bunu Ekle menüsünde istediğiniz bir yere konuşlandırarak sayfa numaralarını istediğiniz ayarda çıkarttırabilirsiniz. Menüye yeni bir eleman eklemek çok kısa bir zamanda yapılabilecek bir iştir ancak bir kere ekledikten sonra onu her zaman kullanabilirsiniz. Siz en iyisi aşağıdaki adımları takip edin:

1) Yeni bir belge açın. Araçlar menüsünden Makro komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda Kaydet düğmesine basın.
2) Ekrana gelecek olan MakroKaydet diyalog kutusunda yeni makronuz için bir isim ve tanım verin. Menü düğmesine basın.
3) Ekrana şimdide Özelleştir diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusunda makronun Word menülerinden hangisine yerleştirileceğini ayarlayabilirsiniz. Diyalog kutusunun "Değiştirilecek Menü" bölümünde makroyu çalıştıracak olan komutunu Word'ün hangi menüsüne ekleneceğini belirleyin. Menüdeki konumu Otomatik olarak bırakırsanız Word komutunuzu menü içerisine kafasına göre bir yerlere koyacaktır. Menüdeki Ad bölümünde ise makronuzu çalıştıracak olan komutun adını belirliyorsunuz. Komut satırında başına & işaretini koyduğunuz karakter o komut için kısayol tuşu olacaktır. Kapat düğmesine basın.
4) Şu anda makronuzu kayıt ediyorsunuz. Bunu da sol tarafta bir kayıt aracı simgesinin çıkmasından anlayabilirsiniz.Ekle menüsünden Sayfa Numaraları komutunu çalıştırın. Default olmasını istediğiz ayarları yapın ve Tamam düğmesine basın.
5) Kayıt aracındaki durdurma düğmesine basarak makroyu durdurun. Word'den çıkın,Global şablonundaki değişikliklerin kayıt edilmesine onay verin. Tekrar Word'e girin. Artık Word'ün Ekle menüsünde sizin komutunuz da yer alıyor. Buradan istediğiniz belgeye kendi default sayfa numaralandırma stilinizi uygulayabilirsiniz.

 

Word'ün Default Fontunu Değiştirmek
 

Biçim menüsünden Yazıtipi komutunu çalıştırın. Burada default olarak kullanmak istediğiniz fontu, puntoyu ve stili belirleyin. Geçerli düğmesine basın. Ekrana NORMAL şablonunun değiştirileceği mesajı gelecek. Onaylayın. Artık yeni Word belgelerinizin hepsinin fontu burada ayarlamış olduğunuz font olacaktır

Bir Metni Diğer Bir Metinle Formatlamak
 

Bunu yapmak oldukça kolay. Bütün yapacağınız önce istediğiniz formatı taşıyan metni seçmek ve ctrl-c tuşlarına basarak panoya kopyalamak. Daha sonra bu metnin formatını uygulamak istediğiniz metin parçasını seçili duruma getirin. ctrl-shift-V tuşlarına basın. Birinci metnin formatının aniden ikincisine uygulandığına şahit olacaksınız.

 

 

Word Biçim Kestirmeleri

Shift+Ctrl+E             Büyük/Küçük harf değiştirme
Shift+F3   Büyük/Küçük ve baş harf değiştirme
Alt+Ctrl+1               Başlık 1
Alt+Ctrl+2               Başlık 2
Alt+Ctrl+3               Başlık 3
Shift+Ctrl+L             Mermi (bullet)
Shift+Ctrl+C            Biçim kopyalama
Shift+Ctrl+V            Biçim yapıştırma
Shift+Ctrl+F             Çift altçizgi
Ctrl+>                     Yazıtipi küçültme
Ctrl+Shift+>            Yazıtipi büyütme
Ctrl+0                     Paragraf aç/kapa
Ctrl+-                      Default biçim
Ctrl+1                     1 aralıklı paragraf
Ctrl+2                     2 aralıklı paragraf
Ctrl+5                     1.5 aralıklı paragraf
Ctrl+Shift+0             Altsimge
Ctrl+Shift+0             Üstsimge
Ctrl+Shift+W            Tüm kelime altı çizili
Ctrl+Shift+Q            Simge yazıtipi
 

 

 


WORD 97'DE SÜSLÜ ÇERÇEVELER
Format*Borders and Shading komutunu seçin ve Page Border bölmesine geçin.

Çerçeve türünü Setting bölümünden seçin.

Basit bir çerçeve istiyorsanız Style bölümünden çizgi türünü seçin.

Çerçeveye renk vermek için Color listesinden rengi seçin.

Width bölümünden çerçeve kalınlığını seçin.

Çerçeve çizgi değil de grafik şeklinde olsun diyorsanız Art listesinden uygun bir grafik seçin.

Apply to listesinden çerçevenin konumunu seçin.

Konumu ayarlamak istiyorsanız Options düğmesine tıklayın.

İşlemi tamamlamak için OK düğmesine tıklayın.

RENKLİ Mİ, SİYAH BEYAZ MI BASSIN
 

WORD'TE yazdırma kısmına girdiğinizde yazıcı ile ilgili ' seçenekler' kısmına girip, çıkışın renkli mi yoksa siyah/beyaz mı çıkacağını seçmek mümkün. (Otomatik modunda dökümanda siyah rengi dışında bir renk yoksa siyah/beyaz kartuş kullanılarak baskı alınır. ) Diğer bir yöntem de aynı yazıcıyı iki ayrı model olarak tanıtmaktır. Örneğin HP DeskJet 690C renkli mürekkep püskürtmeli bir yazıcıyı, HP DeskJet 500 veya 510 olarak da tanıtın. Siyah/beyaz çıkış almak istediğinizde yazdır kısmında bunu seçin. Renkli çıkış almak için ise HP DeskJet 690C'yi seçin.

WORD 97'DE ÇERÇEVELER
BUGÜNE kadar Word'de bir sayfanın etrafına çerçeve atmanın basit bir yolu yoktu. Sonunda, yeni kullanıcıların gözüne pek çarpmayan bir araçla sayfalarınızı çerçevelerle süslemeniz mümkün. İşte adım adım çerçevenin uygulanışı:

Format menüsünden Borders and Shading'i seçin, sonra Borders and Shading sorgu penceresinden Page Border sekmesini seçin.
Setting simgelerinden birine tıklayarak bir çerçeve türü seçin. Her yaptığınız seçim sağdaki Preview kısmına yansıtılacaktır.
Eğer basit bir çizgi istiyorsanız Style listesinden belgenize uygun bir tane bulana kadar ilerleyin. Bazı farklı seçenekler listenin sonlarında olduğu için listenin tümünü kontrol edin. Preview tuşunu tıklayarak seçiminizin neye benzeyeceğini inceleyebilirsiniz.
Eğer siyahtan başka bir çerçeve rengi istiyorsanız, Color menüsünden bir renk seçin. Siyah için seçeneği Auto'da bırakın.
Çoğu çizgi için, inceden kalına kadar seçenekler ile çerçevenizi daha da değiştirmeniz mümkün. Width menüsünden bir kalınlık değeri seçin.
Daha canlı bir çerçeve elde etmek için Art menüsündeki ağaç, çiçek kalp ve yıldız gibi düzinelerce resimden faydalanabilirsiniz.
Çerçeveniz istediğiniz biçimdeyse Apply menüsünden çerçeveyi uygulamak istediğiniz hedefi seçin. Basit, tek sayfalık belgeler için Whole Document'i seçin. Sadece ilk sayfaya çerçeve atmak için This Section - First page only'yi işaretleyin.
Word çerçeveyi belgenizin en dış basılabilir sınırına kadar ilerletecektir. Standart olarak iyi bir fikir olsa da Options tuşu ile seçenekleri değiştirmeniz mümkün.
' İşlemi bitirmek için OK tuşunu kullanın. Eğer seçimlerinizi değiştirmek istiyorsanız tekrar Format>Borders and Shading menülerini kullanın.


PROFESYONEL FORMÜLLER
 

WORD'ÜN kelime formatlama seçenekleri veya sembol ekleme yöntemleri ile bu işi profesyonel görünümde yapmak pek mümkün değil. Bunun için Word'ün içinden çıktığı Office setinin kurulum programını kullanarak Equation Editor'ü sisteme yüklemeniz gerekli. Office Kurulum programını çalıştırın. Ekle/Kaldır düğmesine basın. Listede aşağı inerek Office Araçları seçeneğine gelin, seçili duruma getirin ve Seçenek Değiştir düğmesine basın. Equation Editor seçeneğini aktif hale getirin ve Tamam düğmesine basın. Devam düğmesine basın. Kurulum programı çalışacak ve Equation Editor sisteme eklenecektir.
Şimdi Word uygulamasına geçip belgenizi açın. Formülleri yazacağınız yere imleci getirip Ekle menüsünden Nesne komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan listede Microsoft Denklem 3.0 seçeneğini aktif hale getirin. Tamam düğmesine basın. Buradaki komutları kullanarak profesyonel görünümlü formüller yaratabilirsiniz.

SATIRLARI BİRLEŞTİRMEK 
 

ÖZELLİKLE e-mail ile gelmiş olan metinleri kelime işlem programınıza aktarıyorsanız bu tür bir problemle karşılaşabilirsiniz. Ancak bunu Word ile düzeltmek son derece kolaydır. Aşağıdaki adımları takip edin.

Bu işlemi yaptığınızda bütün Enter'lar boşluk (space) olarak değiştirilecek ve cümleleleriniz tek bir paragraf halinde birleştirilecektir. Böylece kağıttan tasarruf edebilirsiniz.

WORD SAYFALARINI BÖLMEK
UZUNCA bir belgede düzeltmeler yaparken, belgenin bir yerinden kes-kopya yapılan bir yeri belgenin diğer yerine taşımak icin kaydırma çubuklarını oynatarak belge içinde dolaşmaya hiç gerek yok. Scroll bar'in en tepesinde küçük bir dikdörtgencik var. Buraya tıklayarak fare imlecinin seklinin değiştiğini görüyorsunuz. Fareyi aşağıya doğru kaydırdığınızda çalıştığınız sayfanın üzerinde siyah, kalınca bir çizgi oluşuyor. Bunu sayfanın istediğiniz bir yerine bıraktığınızda sayfa 2'ye ayrılıyor ve çalıştığınız belge 2 kopya oluyor: Yukarıda ve aşağıda. Artık yukarıdaki sayfadan kes-kopya yaparak aşağıda aynı belgenin bir başka sayfasına yapıştırabilirsiniz.

Bunu yapmanın bir diğer yolu da Word'un Window (pencere) menüsüne tıklayıp, Split (böl)  komutunu çalıştırmak. Sayfa yine tam ortadan ikiye ayrılıyor. İkinci hatırlatma ise, Word'de sayfadan sayfaya geçmek için kaydırma çubuklarındaki tek oklu düğmeleri kullanmak yerine iki oklu olanları kullanarak bir önceki veya bir sonraki sayfanın başına ulaşmak daha kolay oluyor.

BİÇEM BOYACISI FARE OLMAZSA NE OLUR?
 Biçem Boyacısının kestirme tuşu vardır. Bunu birkaç kere dergimizde yazmıştık ancak sıkça sorulan bir soru olduğu için tekrarlamakta sakınca görmüyorum. Biçem boyacısını faresiz kullanmak için aşağıdaki adımları takip edin:
Metin formatını almak istediğiniz kaynak metnin bir parçasını seçili duruma getirin ve Ctrl + Shift + C tuşlarına basın. Bu formatı uygulamak istediğiniz metni seçili duruma getirin ve Ctrl + Shift + V tuşlarına basın. Bu işlemleri uyguladığınızda kaynak metnin formatı, punto büyüklüğü, fontu ve paragraf boyutu bilgileri hedef metne uygulanacaktır.

WORD TABLOSUNA BİRDEN FAZLA SATIR EKLEMEK
WORD programının faydalı özelliklerinden biri de ekranda tablolar yaratılmasına izin vermesidir. Ancak bir tabloya birkaç satır eklemek istediğinizde her seferinde satırı teker teker eklemek zorunuza gidiyor olabilir. Bu işi kolaylaştırmanın bir yolu var. 3 satırlı bir tablonuz var ve bu tabloda birinci ile ikinci satır arasına iki satır eklemek istediğinizi varsayalım. Bunu tek seferde başarmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
Tablonun ikinci ve üçüncü satırlarını seçili duruma getirin.
Tablo menüsünden hücre ekle komutunu çalıştırın.
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda Hücreleri Aşağı ötele seçeneğini aktif hale getirin ve Tamam düğmesine basın. Word tablonuza iki satır ekleyecektir.

AKILLI TIRNAKLARDAN HOŞLANMAYANLARA
 

WORD'ÜN tırnakları otomatik olarak akıllı tırnaklara çevirme özelliğini kapatarak istediğiniz amaca ulaşmanız mümkündür. Araçlar menüsünden Otomatik Düzelt komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun ' Yazarken Otomatik biçimlendir'  bölümüne gelin. Burada ' Düz tırnakları akıllı tırnaklar ile'  seçeneğini kapatın ve Tamam düğmesine basın.
Probleminiz bitmiştir. Word artık tırnakları sizin istediğiniz gibi doğal hallerine bırakacaktır.

EŞİT OLMAYAN SÜTUN GENİŞLİKLERİ
Yapacağınız şey fare imlecini genişletmek istediğiniz sütunun içinde bir yerlere getirmek daha sonra da Biçim menüsünden Sütunlar komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda sütunlarınızın genişliklerini göreceksiniz. Burada önce Eşit Sütun Genişliği seçeneğini kapatın ki sütunları birbirinden farklı genişliklerde ayarlayabilesiniz. Daha sonra boyutunu değiştirmek istediğiniz sütunun satırına gelip bir kere tıklayın ve yukarı/aşağı oklarını kullanarak sütun genişliğini santimetre cinsinden ayarlayın. Bu ayarları değiştirdiğinizde diğer sütunları boyutlarının da otomatik olarak bu yeni ayara göre azalacağını veya artacağını göreceksiniz. Sütunların nasıl görüneceğini de diyalog kutusunun sağ tarafındaki minik pencerede görebilirsiniz. Tamam düğmesine bastığınızda yeni ayarlarınız etkin olacaktır.
 

 


YAZARKEN DÜZELTME
 

WORD'ÜN güzel özelliklerinden birisi de yazarken düzelt. Kullanımı da çok basit. Araçlar menüsünde Otomatik Düzelt kısmına girin. (Üstteki özelliklerden istediklerinizi devre dışı bırakabilirsiniz.) Metni Yazarken Değiştir kısmında, yanlış yazımın hangi kelime ile değiştirileceğini tanımlıyoruz. Örneğin ' fax'  yerine ' faks'  yazılmasını sağlayabilirsiniz.

YER İMİ
Kitapların sayfa aralarına konulan, kalınan yeri veya önemli yerleri gösteren ayıraçlar  (book mark) vardır. Aynısını Word içinde yer imleri koyarak yapmak mümkün.Yer imleri tanımlamak için:

Tanımlı bir yer imine gitmek için, Düzen menüsündeki Git (Alt-Ctrl-G) kısmına girin. Gidilecek yer kısmında ' yer imi'  seçip, listeden istediğiniz yer imini seçin. Git düğmesine basın. İstediğiniz yere gittiyseniz kapat düğmesine basın.

WORD BELGELERİNDE VIDEO KLİPLERİ KULLANMAK
Nasıl bir Excel hesap tablosunu Word belgesinin içerisine sokabiliyorsanız, bir video klibi de Word belgesinin içerisine tıkabilirsiniz. Aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir:

Eğer klip seyredilirken ekrana gelen durum çubuğunun görüntülenmesini istemiyorsanız, film penceresinin üzerine fare ile gidin ve sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan menüden Düzen Video Klibi komutunu çalıştırın. Yukarıdaki menüler yine değişecek. Şimdi Düzen menüsünden Seçenekler komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun OLE nesnesi bölümünde Kayıt Yürütme Denetim çubuğu seçeneğini kapatın. Artık film çalarken altında durum çubuğu görüntülenmeyecektir.

OTOMATİK WEB LİNKLERİNİ İPTAL ETMEK
YENİ model kelime işlemcilerde bir belgenin içerisinde web adresleri yazdığınızda bu adreslerin otomatik olarak üzerine tıklanabilir hyperlink'lere dönüştürülme özelliği bulunuyor. Bu link'in üzerine tıkladığınızda otomatik olarak ilgili Internet adresine gidiyorsunuz. Peki bu özelliği istemiyorsanız ne yapacaksınız? Elbette bütün programlarda bu özelliği kapatmanın yolu bulunuyor.

WORD BELGELERİNDE SEMBOLLERİ KULLANMAK
NORMALDE klavyede bulunmayan sembol karakterlerini Word belgelerinde kullanmak aslında hiç te sanıldığı kadar zor değildir. İmlecin bulunduğu konuma bir özel işaret veya matematiksel sembol eklemek istediğinizde aşağıdaki adımları takip edin.

ŞABLON HAZIRLAMA
 

NORMAL bir metni hazırlamak ile bir şablon hazırlamak pek farklı değil. Sadece dosyayı kaydederken Farklı Kaydet içinde kayıt türünü Word Belgesi (*.doc) yerine Belge Şablonu (*.dot) olarak seçmek gerekiyor. Bunu seçince dosyanın kaydedileceği yer, otomatik olarak Microsoft Office klasörünün altındaki Templates klasörü seçilir. Templates klasörü içindeki alt klasörleri ve kendi oluşturacağınız klasörleri de kullanabilirsiniz. Şablonları sınıflandırıp ayrı klasörlere yerleştirmek daha pratik olacaktır.

Bir şablonu açmak için Dosya menüsünde Yeni seçilip, ekrana gelen pencereden uygun şablon seçilmelidir. Şablonlardan birisini değiştirmek için dosya açarken dosya türü kısmında Belge Şablonu seçilmelidir. Antetli bir şablon hazırlamak için Görünüm menüsündeki Altbilgi ve Üstbilgi kısmını kullanmanız gerekecektir. Bilgi girilecek yerlerde yerine göre tablolardan faydalanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Metin kısımları arasında sabit sayıda boş satırlar olmasını sağlamak için yine tablolardan faydalanabilirsiniz. Ofis'in içindeki hazır şablonlardan faydalanarak kendi şablonlarınızı da yapabilirsiniz.

Word’de Kendi Antetinizi Kendiniz Yaratın
 
1)      Yeni bir dosyada Görünüm menüsünden Üstbilgi ve Altbilgi komutunu çalıştırın.
2)      Üstbilgi ve Altbilgi araç çubuğunda Dosya Sayfa Yapısı düğmesine basın.
3)      Sayfa Yapısı diyalog kutusunda Düzen bölümünde Farklı ilk sayfa seçeneğini aktif hale getirin ve Tamam düğmesine basın.
4)      Normal Word komutlarını kullanarak antetinizi hazırlayın.
5) Anteti şablon olarak kaydedin.